IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-евтината страна за строителство в Европа

Цената на строителството у нас е на нива от 52% от тази във Великобритания

08:00 | 26.08.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Разходите за строителни работи в България са едни от най-ниските в света и най-ниски в Европа, сочи проучване на базираната в Лондон консултантска компания EC Harris, предоставено на Investor.bg.

Според него цената на строителството у нас е на нива от 52% от тази във Великобритания, която се приема за база с коефициент 100.

В тазгодишната класация България се нарежда по-ниско дори от страни като Македония и Босна и Херцеговина, където коефициентът е съответно 53,4% и 55% от разходите на британския пазар.

За сравнение, миналата година цената у нас бе на 55% от тази на Острова.

Швейцария е най-скъпият пазар за строителство, където разходите продължават да се повишават и тази година са със 70% над британските. Сравнението обаче донякъде се затруднява поради ръст от 17% в стойността на швейцарския франк.

Проблемите в британската икономика са незначителни в сравнение с тези в страните, страдащи от дългова криза. Непосредствените резултати от проблемите в последните са понижение в строителството през последната година, което е 14% в Ирландия, 8% в Испания и 5% в Гърция.

Цените се очаква да се понижат още повече в страните, които получиха помощ от МВФ, където търсенето на строителни услуги несъмнено ще се понижи поради липса на налично финансиране, се казва в доклада.

В най-големите икономики на Европа цените са учудващо сходни. Строителните разходи в Ирландия, Германия, Франция, Австрия, Италия, Белгия и Холандия са в еднакъв диапазон около тези във Великобритания.

Като цяло в Източна Европа разходите са по-ниски, като разликите с британския пазар варират между 30% по-ниски цени в Полша до 45-50% по-ниски в най-евтините пазари като Босна, Македония и България.

Европейските икономики доминират класацията за най-скъпите пазари за строителство. Швейцария, която е начело, е следвана от Дания, Швеция, Ирландия и Франция. Единствените неевропейски държави в топ 10 са Австралия на 6-то място и Канада на 10-то.

Шри Ланка е страната с най-ниски строителни разходи, сочат изчисления на Investor.bg, базирани на доклада на компанията. Според данните разходите там представляват малко над една пета (27,5%) от тези във Великобритания. Тя е следвана от Индия с 28,5% и Тайван с 33%.

На базата на това подреждане България се нарежда на 11-то място в света сред най-евтините страни от 55-те държави, включени в проучването на EC Harris.

Топ 10 най-скъпи страни за строителство в света:

1. Швейцария
2. Дания
3. Швеция
4. Ирландия
5. Франция
6. Австралия
7. Германия
8. Австрия
9. Белгия
10. Канада

Топ 10 най-евтини страни за строителство в света:

1. Шри Ланка
2. Индия
3. Тайван
4. Индонезия
5. Гана
6. Виетнам, Филипините
7. Малайзия
8. Мароко
9. Китай
10.Тунис
11. България

Източник: EC Harris

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
..." а предприемачите са свободни да си избират с какви материали да строят и какви цени да обявяват."...Малко уточнение:)... Има си стандарти и държавата е ДЛЪЖНА да санкционира неспазващите ги!!! Така че не са съвсем свободни да избират материалите. Трябва да внимават с колко ограбват клиентите си, за да не прекрачат границата:) ..иначе става не свобода а свободия:)) За цените си прав. Пазара ги определя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Все с тъмната страна на силата се заяждам - сигурно трябва да сменя ника:)Уважаеми лорд, възполвайте се от обстоятелството, че живеете в свободна страна, където медиите са свободни да говорят каквото си искат, а предприемачите са свободни да си избират с какви материали да строят и какви цени да обявяват.Вие също имате свободен избор - можете да отпътувате за Северна Корея например - там медиите са далеч по-позитивни към комунизма (само, че ще трябва ядете трева, за да оцелеете), или може в Куба повече да Ви харесва - само, че там притежаването на имот е забранено. Радвайте се, че сте свободен да изибрате.С уважение:Luke_SkyWalker
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Сигурен съм, че положителният ефект от евтиния и висок стандарт на живот, ще усетим когато започнатите стоежи бъдат довършени навреме, с малко средства и качествено. Нареждането ни в класации, на които ни нареждат най-отзад на опашката отнема от радостта ни, но това е защото в България има нужда от качествено строителство и изобилие от строителни материали, както беше в миналото, въпреки че постоянно се отрича заради това, че медиите направиха комунистическият елемент омразен, въпреки че строенето във време на изобилие се е оказало най-здравото и качествено. Месля, че трябва да създадем условия да има много вар, бетон, асвалт и строителни материали, така че колкото и да се открадне, да бъде отлято и построено вповече, и сградите които ще ни предложат качествен и ивтин стандарт на живот вбъдеще да са направени без забележки, защото хубавата стока лесно се хвали, а в България е най-евтино и най-хубаво и държавата ни е майка, а не мащеха на децата си, лошите квалификации заглъхват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Хе :)).. Бизнеса ползва неразумно високо заплатени работници, та когато се освободи от тях и ВНЕСЕ евтина работна рака от чужбина цените на строителството /а и не само там/ ще паднат! Поне така се чуваше преди не много време! Няма лошо в намеренията им, просто ми е любопитно от коя държава би бил вноса!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Ето това имах предвид.... но някой забравят, че и други могат да смятат вярно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Наскоро си строих виличка - на груб строеж ми излезе 100 евро /кв.м. - материали + майстори. Верно земята не съм я калкулирал щото си е моя, ама големите кооперации със сигурност излизат дори по-евтино. Та сметайте кое са реални цени и кое е надувка отгоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Гледай сега - големия въпрос е кога цените ще станат достъпни за българския купувач. А той както знаем е доста неплатежоспособен...за туй цените трябва да слязат още надолу...Когато си инвестирал в имоти/строител или собственик/ - да си въстановиш вложените разходи също е едно добро решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Точно нискозаплатения труд прави страната ни най евтина във всяко отношение.Това разбира се не е повод за гордост и успокоение ,особено за полит-елита :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Защото се отвори пазара и англичани и ирландци основно купуваха.Като има кой да ти дава по-висока цена, защо да не я вземеш. Въпроса е, че сега в кризата тези чужденци изчезнаха и ако някой иска да продава - трябва да намали цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
cokrat1
преди 12 години
Евтино строителство...пък цените като в Европата....Сетете се от три пъти защо е така....и ще си отговорите защо имотния пазар е толкова стеснен...че направо го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още