IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 април

07:42 | 16.04.14 г.
Преглед на печата за 16 април

Финансов анализ показва: Увеличение на осигуровките с 2 пункта би донесло приходи от 417 млн. лв.

В. Капитал Daily

Въпреки че засега правителството не е обявило, че предвижда увеличаване на осигурителната тежест, се правят разчети за допълнителните приходи от една такава стъпка. Подготвен е финансов анализ на предложенията на социалните партньори, внесени в Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Според него, ако осигуровките за безработица и пенсионната вноска бъдат увеличени с по един процентен пункт, допълнителните приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване биха били около 417 млн. лв. Всъщност обаче не е ясно какъв ще е нетният ефект от евентуално увеличение на осигурителната тежест, тъй като то би могло да доведе и до ръст на сивия сектор в икономиката.

Пътищата и интернет - приоритет при европарите за селата

В. Капитал Daily

Изграждането на пътища и осигуряване на широколентов интернет на местата, където такъв няма, са двата основни приоритети в програмата за развитие на селските райони за общинските проекти. Това е съобщил зам.-министърът на земеделието Явор Гечев на среща с местните власти в Пловдив, става ясно от съобщение на агроведомството. До 2020 г. по общинските мерки е предвиден бюджет от около 630 млн. евро, който е съпоставим с този в настоящата програма. Разликата е, че се разширява обхватът от възможни инвестиции и кандидати.

Всеки втори с ипотечен заем е заблуден за лихвата

В. Сега

Голяма част от кредитополучателите не са наясно как се формира лихвата по ипотечния им кредит. Това показва проучване на финансовия портал "Моите пари". Според резултатите от него въпреки шума около промените в Закона за потребителския кредит българите продължават да не са наясно с условията на банките и с клаузите, записани в договорите им.
46% от ползващите ипотечен кредит не знаят как е образувана лихвата по него. 44% от длъжниците мислят, че тяхната лихва е фиксирана за целия период на кредита. Всъщност продукт с фиксирана лихва за пълния срок на заема изобщо не се предлага, обясни вчера Деян Василев, управител на "Моите пари". Допускаме, че неразбирането е резултат на объркване у потребителите, тъй като към момента такива условия се предлагат само за определена част от срока, обясняват от финансовия портал.

93% от сметките за парно в София са до 150 лв.

В. Сега

93% от абонатите имат сметки за парно през март до 150 лв. Това съобщиха от Изчислителния център на "Топлофикация София". През февруари подобни сметки са имали 88% от клиентите. Данните показват, че през март клиентите са консумирали с 11% по-малко топлинна енергия в сравнение с февруари и с 20% по-малко в сравнение с март 2013 г. Причината е по-топлото време тази година.

Харесаха еколог за шеф на потребителите

В. Стандарт

Председателят на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев може да стане новият шеф на Комисията за защита на потребителите. Името му се спряга неофициално в кулоарите на парламента от високопоставени източници на управляващите, научи "Стандарт". За смяната на сегашния шеф на КЗП Веселин Златев се заговори, след като депутатът от БСП Румен Гечев внесе поправка в Закона за защита на потребителите. Идеята е Комисията да стане изпълнителна агенция на пряко подчинение на министерството на икономиката. По време на дебатите Златев заяви, че промяната се прави заради "предсрочното прекратяване на мандатите на членовете на Комисията за защита на потребителите".

Следенето в интернет отива в Контституционния съд

В. Стандарт

Обмудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд за следенето в интернет, седмица след като Европейския съюз отмени аналогична директива. В България събирането и съхранението на трафични данни беше уредено с промени в Закона за електронните съобщения през 2010 г. Мотивът беше именно транспонирането на европейската директива. Срещу промените имаше поредица протести, които принудиха МВР да се откаже от намерението си да следи трафика с глобален интерфейс, ако данните се събират от интернет и мобилните оператори.

Като се позовава на решението на Съда в Люксембург от миналата седмица, Пенчев посочва, че текстовете в закона нарушават правата на гражданите. Събирането и съхраняването на трафични данни е намеса в личния живот и в свободата на кореспонденцията, гарантирани от конституцията, посочва омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още