IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината България може да бъде осъдена от ЕС заради старите сметища

Общините трябва да изградят скоростно 19 регионални депа

18:24 | 22.04.14 г.
До края на годината България може да бъде осъдена от ЕС заради старите сметища

До края на годината ще стане ясно дали България ще бъде осъдена от Съда на ЕС в Люксембург заради неизпълнените ангажименти да закрие старите сметища, които не отговарят на европейските норми.

Казусът е обсъден на среща в МОСВ с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова.

Докато старите регионални депа са в експлоатация, страната нарушава европейската Директива за управление на отпадъци. Със средства от Оперативна програма „Околна среда“ е трябвало да бъдат  изградени 24 регионални депа до 2009 г., но към момента има само две.

Преди два месеца зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев прогнозира, че глобата може да стигне 1 млн. евро, плюс допълнителни санкции между 1000 и 3 000 евро на ден от закъснението.

„Процедурата е първа за МОСВ, достигнала до фазата внасяне в съда. Готвим се да реагираме, но имаме проблем, свързан със закъсненията по изграждането на новите регионални системи по управление на отпадъците. Трябва да се създадат нови системи, преди да бъдат закрити старите“, заяви Михайлова.

Тя уточни, че процедурата е в начална съдебна фаза. На 4 април ЕК е завела иска в съда в Люксембург. До средата на юни България трябва да прати писмената си позиция, като се очаква процедурата да приключи до Нова година.

В момента се изграждат 19 нови депа, като се налага работата по тях да бъде форсирана.

Чавдар Георгиев уточни, че претенцията на ЕК е била за закриването на 113 депа към датата на установяване на нарушението, но в момента те са 104. Ще направим всичко възможно тази цифра да намалее максимално, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още