IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болтаджиев: Негласуването на бюджета за здраве води до обезценяване на живота

Държавата да плаща осигуровките, да бъде въведено официално доплащане и дерегулация на държавата, за да бъде оздравен секторът, предлага експертът

10:31 | 31.07.14 г.
Болтаджиев: Негласуването на бюджета за здраве води до обезценяване на живота

Негласуването на бюджета за здраве води до обезценяване на човешкия живот, заяви директорът на софийската МБАЛ „Св. Богородица“  и член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници доктор Николай Болтаджиев в ефира на телевизия Bulgaria on Air. 

По думите му средните публични средства за здравеопазване на глава от населението в България за година са 204 евро - най-ниското равнище в Европа. В държави като Германия и Франция тези средства възлизат на над 3000 евро, в Люксембург - над 3 600 евро, а в Холандия - над 3 800 евро на глава от населението, заяви Болтаджиев. 

Неговата "проста рецепта" за оздравяване на здравния сектор е държавата да си плаща осигуровките, да бъде въведено официално доплащане и да се въведе дерегулация на държавата.

По думите му здравеопазването също си има цена, тъй като "това е трудът на лекаря, на когото трябва да се плаща".

Според Болтаджиев начинът да се плати тази цена е чрез събирането на публични средства. Според него около 1,5 млн. лева остават неосигурени. Държавата трябва да плати пълната сума на хората, които е длъжна да осигурява. Друг вариант според него е да се увеличи здравната вноска, или да се регламентира официално доплащане. То би могло да стимулира доброволните здравноосигурителни фондове, смята още експертът.

По думите му държавата няма място в лечебното здравеопазване. Качеството там трябва се определя от конкуренцията, каза още Болтаджиев.

„Средните публични средства на глава от населението у нас за година са 204 евро. С доплащанията, които са 55% от общата сума, сумата става около 400 евро", каза още той.

Според Болтаджиев няма смисъл да се затварят болници, тъй като хоспитализациите са се увеличили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още