IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Въпреки актуализацията, НЗОК ще влезе в следващата година с дефицит

Политиците генерират недоверие в пенсионната система, което поражда натиск за ранно пенсиониране, смята експертът

11:02 | 30.07.14 г.
Иван Нейков: Въпреки актуализацията, НЗОК ще влезе в следващата година с дефицит

Въпреки актуализацията на бюджета на НЗОК, здравната каса ще влезе в следващата година с дефицит. Такова мнение изрази бившият социален министър Иван Нейков в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

“На всички е ясно, че до края на годината и приемането на новия бюджет всичко ще се оправдава с липсата на пари”, посочи Нейков и добави, че с парите от актуализацията на бюджета на НЗОК вероятно ще започнат да се плащат най-закъснелите плащания, а разходите, които се правят в момента, най-вероятно ще трябва да бъдат покрити с новия бюджет.

Именно поради тази причина може да се очаква, че в следващия бюджет на касата ще се влезе с дефицит.

Иван Нейков коментира и политиката на правителството в областта на пенсионната система. Според него замразяването на пенсионната реформа е довела до увеличаване на броя на пенсионерите, „което автоматично означава увеличаване на разходите не само за тази година, а за десетилетия напред“.

Мнението на Нейков е, че използваното като коз в предизборните борби ранно пенсиониране вече играе лоша шега на пенсионерите. Причината е, че заради по-големия брой пенсионери ръстът на пенсиите става доста труден.

„През следващите поне пет години пенсиите ще растат с не повече от 2 до 3 на сто годишно“, изчислява експертът.

Натискът по посока ранно пенсиониране според Нейков идва заради недоверието в цялата система. То пък е резултат от прекалено честата смяна на посоката, която задават политиците. Това прави така, че липсва предвидимост и хората не могат да знаят колко трябва да работят до получаване на право на пенсия.

„В пенсията хората виждат един от доходите, които са им необходими“, обясни Нейков. Затова много хора се стремят да се пенсионират по-рано и докато са здрави, да намерят работа, с която да генерират по-голям доход. Така те си гарантират някакви доходи, смята експертът.

Въпреки всички проблеми в бюджета обаче според Нейков на този етап няма заплаха за пенсионерите и бюджета на НОИ. Причината е, че моделите на финансиране са различни – докато в НЗОК не може да се прогнозира колко хора ще имат нужда от лечение, в НОИ с голяма степен може да се предвидят пенсионните плащания.

„Парите за пенсии ги има – може пенсиите да са малки, но парите за тях ги има“, посочи още Нейков.


Цялото интервю с Иван Нейков може да видите на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още