IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат замразяване на условията за ранно пенсиониране

Реформата трябва да бъда отложена за по-спокоен период, когато се знае кой командва и може да вземе трайни решения, според Константин Тренчев

09:30 | 09.07.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Синдикатите искат замразяване на условията за ранно пенсиониране

За запазване на сегашните условия за ранно пенсиониране се обяви президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев.

Aко не се направят законодателни промени, от 1 януари пенсиите на категорийните работници трябва да се изплащат от професионалните пенсионни фондове до навършването на нормалната за страната пенсионна възраст на хората, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air Тренчев.

По индивидуалните партиди на категорийните работници, където се трупат вноските им за ранна пенсия, обаче няма достатъчно средства. Затова и от фондовете, и синдикатите настояват Националният осигурителен институт (НОИ) да удължи срока, в който институтът изплаща ранните пенсии, а междувременно да се търси трайно решение на проблема.

Много от работниците освен това са правили вноски в държавната система преди 2000 г., но още не е уредено какво ще се случи с тези пари, тъй като системата е солидарна и няма индивидуални партиди.

Тренчев подчертава, че е необходимо спешно да се направят необходимите законодателни промени, а в последствие, “в по-спокойна обстановка да решим какво става с пенсионната система”. По думите му, ако нещата останат такива, каквито са сега, “миньори и металурзи ще подивеят”.

Припомняме, че БСП внесе в Народното събрание предложение за “замразяване” на пенсионната реформа по отношение на работниците, полагащи първа и втора категория труд. Левицата предлага условията за ранно пенсиониране да се запазят до 2017 г.

Тренчев посочи още, че проблемите, които трябва да намерят спешно решение, се трупат, и нещата могат да станат “много трагични”, ако политиците не реагират. Той допълни, че “проблемите не са от вчера, виждаме ги, казваме ги, но никой не чува”.

Той коментира, че каквото и да се направи сега, това ще е временно “закърпване на положението” и отлагане на решенията "за по-спокоен период, когато се знае кой командва и може да вземе трайни решения”.

За дефицита в бюджета на Здравната каса Тренчев посочи, че и работодателите, и синдикатите говорят от месеци. Той припомни, че представителят на синдикатите в Надзорния съвет на Касата не е подкрепил бюджета, когато е гласуван, а на Съвета за тристранно сътрудничество синдикалните организации са поискали оставката на правителството.

Тренчев призова политиците да водят открито разговорите по въпроси, които касаят обществеността. Той повтори, че има информация, че швейцарска компания е преговаряла с Националната електрическа компания (НЕК) за продажбата на дълговете на компанията към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и потвърди опасенията си, че става въпрос за придобиването на активи по схемата дълг срещу собственост. Вчера от НЕК отрекоха информацията.

“Зад кадър в държавата са станали толкова неща, а накрая хората плащат сметката”, посочи Тренчев.

Според него изборите са стъпка в правилната посока и “победа на здравия разум”. Той изрази надежда, че новото рпавителство ще има волята да осъществи необходимите реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
всеки говори за избори за бъдещи управления но никой не говори за политики каква ще бъде политиката по с доходите каква ще бъде политиката по данъците по пенсиитеистана те е една нужни са дигане на данъците и на пенсионната вноска не на възрастта и който каже друго значи ще си остане като до сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още