IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници в „Напоителни системи” излизат на протести

Общата дължима сума за работни заплати и осигуровки е в размер на 3,5 милиона лева

15:53 | 02.09.14 г.
Работници в „Напоителни системи” излизат на протести

Работниците в държавното дружество „Напоителни системи" излизат на протести заради това, че не са получавали заплати от месеци. Утре служителите от „Напоителни системи” ЕАД в клоновете „Мизия” (райони Враца и Монтана) и „Долен Дунав” (район Търговище) ще проведат едночасови протестни митинги пред административните сгради на клоновете, съобщават от КНСБ.

Повод за недоволство са неизплатените работни заплати и осигуровки на 1900-те работници и специалисти в предприятието.

Общата сума, която се дължи за работни заплати и осигуровки на колектива на „Напоителни системи” ЕАД, е в размер на 3,5 милиона лева. Само за юли 2014 г. стойността на дължимото е 1,6 милиона лева.

В клоновете „София”, „Среден Дунав”, „Струма-Места” и „Черно море” се дължат 40% от заплатите и осигуровките за май в размер на над 600 хиляди лева.

За юни са изплатени работните заплати само на клоновете „Тополница”, „Горна Тунджа”, „Марица”, „Средна Тунджа” и „Шумен”, а на всички останали се дължат заплати и осигуровки на обща стойност 1,2 милиона лева.

Организатори на протестите са синдикалните организации на КНСБ и на КТ „Подкрепа” в „Напоителни системи” ЕАД, които заявяват готовност да организират и протестна акция в София и да проведат ефективни стачни действия.

Според разчетите на КТ „Подкрепа" към момента, за да се стабилизира ситуацията, са необходими 6 млн. лева за плащане на заплати и осигуровки, както и за погасяване на задълженията за ток и гориво.

Във връзка с проблемите в държавното дружество зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов коментира, че дължимата сума е доста голяма и „държавата не може току-така да извади някакви пари и да ги даде на това търговско дружество, защото по всички регламенти на ЕС това е нерегламентирана държавна помощ”.

Костов посочи, че вече е започнал проектът на Световната банка, който има задачата да реши проблема на „Напоителни системи” обективно и независимо. Той обясни, че проектът има срок до юни 2015 година, като България наема Световната банка да извърши консултация, за да се знае „какво къде трябва да се промени“.

Дружеството, което отговаря за напояването на селскостопански земи и превенцията на наводнения, хронично е финансово затруднено. Преди няколко месеца заради неплатени заплати работници от дружеството излизаха на протести, а двама дори обявиха гладна стачка.

Една от мерките за стабилизиране на дружеството бяха промени в Закона за водите, които позволиха то да получава финансови компенсации от бюджета за защитата от наводнения, когато това задължение е финансова тежест за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още