IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"

Димитър Греков и Петър Чобанов до месец правят доклад за състоянието на дружеството

15:09 | 26.03.14 г.
Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"

Правителството отпуска 15 млн. лева на „Напоителни системи“. С парите ще бъдат платени задължения към кредитори и заплати на работещите в дружеството.

След заседанието на кабинета земеделският министър Димитър Греков съобщи, че премиерът Пламен Орешарски е натоварил него и финансовия министър Петър Чобанов със задачата до месец да подготвят доклад за състоянието на дружеството и за неговото развитие.

Заради неплатени заплати работници от дружеството излязоха на протести, а двама дори обявиха гладна стачка. Работещите в „Напоителни системи“ не са получавали възнаграждения близо 3 месеца.

Греков коментира, че въпреки тежкото си положение, „наследено от 2011 година“ дружеството изпълнява освен типичните си задължения, свързани с напояването на селскостопанските култури и важни за националната сигурност задачи, например опазването на 21 язовира, които са от важно значение за икономиката.

В началото на март с промени в Закона за водите Народното събрание даде възможност да се отпускат средства от държавния бюджет за дейностите, свързани с опазването от вредното въздействие на водите. Според министъра именно неизплащането на тези пари в миналото е довело до тежкото състояние, в което "Напоителни системи" се намира днес.

Греков отново заяви, че големите търговски вериги имат готовност за партньорство с българските производители, за да може по-голяма част от стоките, произведени от тях, да присъстват в търговската мрежа. Родните земеделци обаче не били достатъчно обединени и продукцията им не е постоянна, за да задоволява нуждите на веригите. Според министъра предвидените начини на сдружаване в следващата Програма за развитие на селските райони ще помогне да се реши този проблем.

Министърът опроверга изказвания в публичното пространство, че цените на храните могат да скочат драстично заради мерките на държавата срещу хипермаркетите. Няма никаква такава опасност, заяви Греков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още