IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Напоителни системи" ще получава финансови компенсации за защита от наводнения

С промяна в Закона за водите държавата пак ще подпомага компанията

16:19 | 07.03.14 г.
"Напоителни системи" ще получава финансови компенсации за защита от наводнения

Държавното дружество "Напоителни системи" ЕАД ще получава финансови компенсации от бюджета за защитата от наводнения, когато това задължение води до нетни разходи и е финансова тежест за него. Това решиха депутатите с промени в Закона за водите, приети на второ четене, съобщи БТА.

Дружеството периодично изпада във финансови затруднения, бави се изплащането на заплати и днешното решение е опит да се преодолее кризата в компанията.

Проблемите започват през октомври 2011 г. с промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. Така започва трупането на дългове и тегленето на кредити, в резултат на което дружеството задлъжня, а служителите му организираха протести заради неизплатени заплати.

Днес депутатите решиха, че обществената услуга ще се възлага на компанията чрез договор с министъра на земеделието и храните.

Депутатите приеха размерът на несправедливата финансова тежест да се определя въз основа на нетните разходи, изчислени по методика, приета от правителството. Размерът на компенсацията не може да надхвърля размера на несправедливата финансова тежест от извършване на обществената услуга.

Средствата за извършените обществени услуги през периода 2011 - 2013 г. от "Напоителни системи" ще се възстановяват на дружеството чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните за тази година до 31 март 2014 г.

Авансовите средства за 2014 г. за извършване на обществената услуга ще трябва да се предоставят на дружеството също до края на март.

Дружеството ще се отчита ежегодно пред комисия за направените разходи.

Днес стана ясно, че бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов остава окончателно в ареста. Решението е на Софийски градски съд, който сметна, че прокуратурата е събрала достатъчно данни срещу Харизанов, който е позволил продажба на скрап на дружеството на неизгодна цена.

Припомняме, че през октомври 2013 г. Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. Обвиненията бяха за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

С мотива, че ако излезе от ареста, Харизанов може да извърши ново престъпление, съдът днес отказа да го освободи. Защитата на Харизанов твърди, че за скрап са предадени изгнили 40-годишни тръби.

Председателят на съдебния състав Петър Гунчев е подписал решението с особено мнение, защото според него няма никакви доказателства Харизанов да е действал умишлено, тъй като само е упълномощил стари тръби на "Напоителни системи" да бъдат бракувани и продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още