IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Напоителни системи" отново назрява проблем със заплатите

Последното възнаграждение е получено през май тази година, твъдят синдикатите

14:59 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В "Напоителни системи" отново назрява проблем със заплатите

За пореден път в държавното дружество „Напоителни системи“ не се изплащат заплати. По информация от синдикалните организации дружеството дължи около 2 млн. лв. за заплати, като последното възнаграждение е получено през май тази година и то в непълен размер. 

На среща със служителите на дружеството агроминистърът Васил Грудев е обещал да бъдат осигурени поне част от заплатите, съобщиха от Министерството на земеделието.

„Независимо че служителите не са получавали своите възнаграждения от юни, те продължават отлично да изпълняват своите задължения“,  е установил той. Според него проблемите със задлъжнялостта на „Напоителни системи“ са много и във влошената финансова ситуация на държавата е много трудно да бъдат решени.

Дружеството, което отговаря за напояването на селскостопански земи и превенцията на наводнения, хронично е финансово затруднено. Преди няколко месеца заради неплатени заплати работници от дружеството излизаха на протести, а двама дори обявиха гладна стачка.

Една от мерките за стабилизиране на дружеството бяха промени в Закона за водите, които позволиха то да получава финансови компенсации от бюджета за защитата от наводнения, когато това задължение е финансова тежест за него.

В петък Васил Грудев е заявил, че трайното решение на проблемите в „Напоителни системи“ може да дойде след реализирането на проекта на Световната банка, който трябва да очертае визията за развитието на хидромелиоративния сектор в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още