IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК не може да разплаща повече от 53% от задълженията към контрагентите си

Кабинетът ще направи всичко възможно компанията да не фалира, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева

21:54 | 19.09.14 г.
НЕК не може да разплаща повече от 53% от задълженията към контрагентите си

Националната електрическа компания (НЕК) не може да разплаща повече от 53% от задълженията към контрагентите си. Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева в предаването “Панорама” по БНТ.

Тя посочи, че кабинетът ще направи всичко възможно НЕК да не фалира, но припомни, че заради политическото намаляване на цената на тока, липсата на реформи, недалновидното управление и натрупаните задължения компанията е натрупала над 900 млн. лева дефицит само за година.

Захариева определи корупцията и некомпетентността като основните проблеми в енергийния сектор. “Не мога да докажа корупцията, има други органи, които би трябвало да я докажат, но некомпетентността мисля, че е очевидна”, посочи тя.

Според нея именно дефицитите в НЕК са в основата на проблема с миньорите в мина “Черно море”, но вина носи и собственикът, тъй като компанията е разплащала над 70% към “Топлофикация-Сливен” при среден размер на изплащаните суми към контрагентите от 53%.

С повишението на цената на тока ще се покрие част от дефицита в НЕК, но това няма да е единствената мярка, посочи още Захариева. Тя подчерта, че ще се увеличат помощите за енергийно бедните домакинства, което днес беше потвърдено и от социалния министър Йордан Христосков.

Газови доставки

Захариева допълни, че се наблюдават тревожни процеси в отношенията Украйна – Русия и подготовката за нова газова криза е неизбежна. “Не можем да чакаме да се случи и да се сетим, че сме зависими от една тръба”, посочи тя и изтъкна, че България има нужда от интерконекторите със съседните държави, “Южен поток по правилния начин” и “всяка възможна друга форма на диверсификация на газовите доставки”.

Тя каза, че правителството дава максимално много информация за проекта, но договорите са подписани със строги разпоредби за конфиденциалност и не може да се публикуват в цялост.

Захариева подчерта, че служебният кабинет е оповестил, че нямаме споразумение с руската страна за транзитните такси от “Южен поток”, т. е. правят се разходи по проекта без да се знаят евентуалните приходи. “Учудвам се откъде и как, на какво основание, политиците от предишното правителство обясняваха и обещава какви приходи ще имаме, а нямат нищо подписано”, коментира тя.

Казусът КТБ

Що се отнася до Корпоративна търговска банка (КТБ), Захариева посочи, че “има регулатор, който носи отговорност”, както и че правителството внимателно следи дейността му.

Прави се и ревизия на законодателството в банковата сфера доколко отговаря на европейските изисквания.

“Забави се изплащането на гарантираните депозити, недопустимо е толкова време хората да нямат достъп до парите си. Затова е необходимо да се разпише механизъм в случай на затваряне на банка хората да имат достъп до парите си”, каза вицепремиерът.

Захариева отрече правителството да прави политически чистки и посочи, че се отстраняват политически свързани лица и се назначават експерти на тяхно място. Тя подчерта, че нито един човек от системата на Министерството на регионалното развитие не е бил уволнен, докато при предишното правителство са били сменени 420 души.

За шефа на АЕЦ “Козлодуй” вицепремиерът посочи, че е отстранен с цел подобряване дейността на централата и след като икономическият министър е обявил, че не са подписани договорите за рехабилитацията на 5-ти и 6-ти блок на централата.

Тя каза още, че “няма по-евтина енергия от спестената” и затова санирането на жилищните сгради трябва да остане приоритет, както и изграждането на магистралите и важните пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още