IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 2 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:15 | 02.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 2 юли

В България

Всяко покачване на минималната заплата със 100 лева води до загуба на 24,5 хиляди работни места сред най-ниско образованите, твърди ново изследване на ИПИ. Анализът потвърждава притесненията на редица икономисти, че вдигането на МРЗ се случва за сметка на заетостта на най-ниско квалифицираните.

Пенсионната реформа на кабинета мина на първо четене в парламента. С одобрените от депутатите текстове започва плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, така че и за двата пола тя да достигне 65 години през 2037 година за трета категория труд.

През май общата сума на депозитите в банковата система намалява с 1,676 млрд. лева спрямо април до 70,55 млрд. лева, като понижението се дължи изцяло на изтеглени спестявания от кредитни институции, съхранявали свои средства в клонове на чуждестранни банки в България.

НОИ и НАП са подписали споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. Осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, ще могат да ползват справочните услуги и от информационната система на НОИ.

Енергийните мрежи на страните от Югоизточна Европа няма да издържат на бурното навлизане на възобновяемите източници в производството на електроенергия към 2030 г. Особено това се отнася до мрежите в България, Румъния и Гърция, твърди Европейската мрежа на електроенергийните системни оператори.

По света

Гърците продължават да опразват банковите си сметки. Според различни източници в Гърция са останали около 1 млрд. евро за банкоматите, като при сегашния темп дори при тези ограничения след няколко дни банкоматите ще пресъхнат.

В сряда вечер МВФ публикува на сайта си документ с девет въпроси и отговори за МВФ и Гърция, с който се опитва да намери баланс между спасяването на Атина и съмненията и обвиненията за специално привилегировано отношение. Посланието на текста е ясно – искаме да помогнем, но няма да прекрачим някои граници.

Китайският орган, регулиращ търговията с ценни книжа, предприе мерки за туширане на негативното напрежение на фондовия пазар в страната, като облекчи правилата за обезпечения по маржин заемите в опит да не допусне цените на акциите да попаднат в порочен кръг и да предотврати принудителните продажби.

Украйна няма пари да купува руски природен газ, но за да запази имиджа си, поставя неизпълними условия пред „Газпром“. От 1 юли „Газпром“ вече не доставя газ за потребителите си в Украйна. Формално причината е липсата на споразумение за цената на газа през третото тримесечие.

Британската петролна компания ВР обяви, че е постигнала споразумение по дело за нанесени щети, заведено от американското правителство и пет други държави заради петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г.

На борсата

Димитър Луканов е придобил 1,55% от капитала на Арома АД чрез търговото предложение, показват изчисления на Investor.bg на база обявлението от БФБ-София, че са изкупени 239 519 акции, които са били собственост на 35 лица. Цената на търговото предложение беше 1,087 лева за една акция.

Препоръчваме

Повечето от заможните световно известни личности даряват част от богатствата си за благотворителност. Двадесетият най-богат човек в света обаче шокира всички, след като обяви, че през следващите няколко години ще дари 32 млрд. долара, като това реално е цялото му състояние.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още