IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската GTC ще строи мол и в Стара Загора за 42 млн. евро

Компанията придоби 75% от капитала на инвеститора в мола. Проектът ще е готов до пролетта на 2009 г.

19:02 | 27.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Полската GTC ще строи мол и в Стара Загора за 42 млн. евро

Полската строително-инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC) планира да изгради мол и в Стара Загора, съобщиха от GTC България за Investor.bg. GTC е придобила 75% от компанията инвеститор в проекта.

Наскоро GTC е купила парцел от 12 500 кв. м, върху който ще се построи мола. Той ще бъде с „нетна площ“ от 23 хил. кв. м. Планирано е проектът да бъде завършен през пролетта на 2009 г.

Общата стойността на инвестицията е 42 млн. евро, от които 5,5 млн. евро е цената, платена за земята.

Проектът ще бъде осъществен в партньорство с неназован местен партньор, който ще притежава 25%. От GTC отказаха да предоставят по-конкретна информация, като уточниха, че проектът ще бъде официално обявен през август, когато ще бъде представен и партньорът.

В момента в града подобни инвестиции реализират Alexandra Group, която направи първа копка на своя проект през март. В него са вложени 20 млн. евро. Наред с тях планове за изграждане на мол на стойност 40 млн. евро са заявили и от старозагорската фирма Агросън. Тя обаче забави проекта си заради съдебни спорове след проведения търг за придобиване на парцела, върху който ще се изгради мола.

Представители на двете компании не бяха открити за коментар.

От GTC коментират, че Стара Загора е град със стратегическо разположение, който в момента привлича интереса на редица инвеститори. В него в момента се реализират две съществени инвестиции. Едната е пивоварна, която се изгражда от Heineken, като наред с това в града се строи и топлоелектрическа централа.

Молът в Стара Загора е втората подобна инвестиция на GTC у нас. Миналия месец компанията обяви, че ще финансира 95% от строителството на мол във Варна, наречен “Галерия Варна”, на стойност от 90 млн. евро.

От GTC казват, че планират и други подобни инвестиции в България, „която има едни от най-ниските нива на търговски площи на глава от населението в региона“.

От компанията смятат, че динамичният растеж на бизнес сектора у нас ще продължи да се увеличава успоредно с нарастването на доходите на населението и съответно неговата покупателна способност.

Компанията провежда активна инвестиционна политика в страните от Централна и Източна Европа. В края на април тя набра още 210 млн. евро за инвестиция в региона.

Миналата година GTC купи два терена в София за строеж на бизнес сгради, един от които в кв. „Лозенец“.

Наскоро групата придоби 66,7% за 9,61 млн. евро от компанията, притежаваща 46 500 кв. м терен в Букурещ. На него ще бъде изграден апараментен комплекс с площ от 85 хил. кв. м. Теренът се намира в съседство с друг парцел, който компанията придоби по-рано през юли.

След финализиране на всички сделки компанията ще притежава портфолио от 641 хил. кв. м жилищни, търговски и офис площи в Румъния, както и 69 200 кв. м търговски площи у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още