IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 31 млн. евро в мол в Сливен

Проектът е съвместен на британския фонд European Convergence Development Company и българската Пропърти Кепитъл Груп

18:09 | 09.06.08 г.
Инвестират 31 млн. евро в мол в Сливен

Общо около 31,5 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на търговски и развлекателен център в Сливен, съобщиха от британския фонд за инвестиции в имоти European Convergence Development Company (ECDC). Информацията беше потвърдена за Investor.bg и от българската Пропърти Кепитъл Груп АД, с която фондът участва съвместно в проекта.

ECDC, който се управлява от Charlemagne Capital, заедно с друга компания, в която Charlemagne има дял, е подписал акционерно споразумение с Пропърти Кепитъл Груп за придобиването на дял от 42,5% в Трейд Център Сливен ЕАД, създадено с цел изграждането на мола, наречен Trade Centre Sliven.

Пропърти Кепитъл Груп е част от българската група Кронос, базирана в Сливен. Компанията развива дейност в национален мащаб в няколко сфери – производство и търговия с ядки под марката „Кронос”, преработка и търговия с кафе, селско стопанство (обработка на над 60 000 дка земеделска земя, от които 15 000 дка са собствени), недвижими имоти (строителство на жилищни, офис и сгради от смесен тип в Сливен, София и Поморие) и други.

Пропърти Кепитъл Груп ще има дял от 50% в търговския център, а останалите 7,5% ще бъдат собственост на друга компания, в която Charlemagne има дял като инвестиционен мениджър.

Участието на ECDC в проекта в Сливен ще бъде под формата на покупка на два етапа на общо 42,5% от акционерния капитал на Трейд Център Сливен ЕАД срещу общо 3,825 млн. евро и, ако е необходимо, осигуряването на акционерен заем в размер на до 2 млн. евро, се посочва в съобщението на фонда.

Инвестиционният проект е на етап проектиране в напреднала фаза. Обектът ще бъде изграден върху парцел с площ 9907 кв. м, собственост на Трейд Център Сливен, находящ се на бул. „Георги Данчев” до магазин „Кауфланд”. Теренът се намира между четири от най-населените квартали на Сливен и граничи с две от най големите пътни артерии на града, уточниха от българското дружество

Предвижда се строителството да започне до октомври 2008 г. и центърът да бъде въведен в експлоатация до октомври 2010 г. Той ще има обща разгъната застроена площ от около 45 хил. кв. м.

По информация от инвеститорите това е първият проект за строителство на търговски център от такъв тип в града.Проектът в Сливен е седмото съвместно начинание на фонда, с което общата стойност на разпределения капитал и планираните инвестиции възлиза на около 57,8 млн. евро. Сред тях са проект за търговски центрър заедно със Сиенит в Бургас и съвместен проект с Мегахим в Русе.

Миналата седмица стана ясно, че друга компания от сектора на бързоборотните стоки - производителят на пилешко месо и продукти „Градус-1“ ООД планира съвместна инвестиция от 72 млн. евро с Real Estate Services Bulgaria (RESB - инвестиционното дружество на Cinema City International и Ocif Group) в изграждането на търговско-развлекателен комплекс с офис сграда в Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още