IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските данъкоплатци ще държат 43 на сто от супербанка

Сливането на Lloyds и HBOS премина без особен интерес, Министерство на финансите ще държи близо половината от капитала

14:27 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските данъкоплатци ще държат 43 на сто от супербанка

Британският народ, в лицето на Министерство на финансите, ще притежава 43,4 на сто от капитала на огромната финансова институция Lloyds Banking Group. Тя беше създадена чрез сливане на банките Lloyds TSB и HBOS, които изпитаха значителни трудности заради финансовата криза, съобщава ВВС.

Едва 0,24 на сто от предложените 7,5 млрд. от акциите на HBOS, които са били предложени на старите акционери, са били записани при увеличението на капитала за създаване на супербанката. Старите акционери на Lloyds TSB пък са записали едва 0,5 на сто от предложените книжа.

Сделката за сливането би трябвало да получи одобрение от съда в Единбург по-късно днес. Новосъздаденият банков гигант ще контролира около 25 на сто от банковите сметки на физическите лица на Острова и около 28 на сто от ипотечния пазар, добавя информационната агенция.

Изпълнителният директор на Lloyds TSB Ерик Даниелс изрази задоволство от приключването на процедурата по увеличение на капитала. „Ние сме доволни от това, че процесът по набиране на капитал приключи и че новата, обединена група ще има силна финансова позиция“, се казва в официално съобщение.

Правителството обяви, че ще запише емисиите от права на двете банки като част от спасителния план за 37 млрд. лири, който е насочен към банковата система. След днешните данни акциите на Lloyds поскъпнаха с 6,6 на сто, а тези на HBOS – с 5,8 на сто.

Очаква се новата банкова група Lloyds Banking Group да започне да оперира на пазарите следващата седмица, когато окончателно са получени всички необходими разрешения за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още