IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва мащабна програма за финансиране на спортни проекти

Отворената процедура засега е за подготвителни действия и е на стойност 4 млн. евро

11:36 | 19.05.09 г.
ЕК започва мащабна програма за финансиране на спортни проекти

Европейската комисия (ЕК) стартира набиране на предложения за международни проекти за подготовката на основата за бъдеща спортна програма на ЕС. Самата бъдеща схема може да бъде на стойност десетки милиони евро на година.

Поканата за проектни предложения за „подготвителни действия в областта на спорта“ е стартирана на 15 май и е на стойност 4 млн. евро.

Очакват се предложения от обществени и граждански организации, които да идентифицират и изпробват подходящи мрежи и добри практики в четири конкретни области.

Подкрепата в областта на проекти за физическа активност за по-добре здраве (1,4 млн. евро) ще бъде насочена към работа в мрежа и обмен на най-добри практики между спортния сектор и други организации на гражданското общество като училища, публични власти, общини и местни предприятия.

Мерките, които се предлагат в областта на образованието и спортното обучение (1 млн. евро) се очаква да поощряват физическата активност в училищна обстановка и да насърчават обмена на знания между спортни организации и клубове, участващи в обучението на млади спортисти.

Проектите в областта на спорта за хора с увреждания (1 млн. евро) трябва да проучат интеграцията на спортни компоненти за хора с увреждания в основни спортни прояви и организацията на състезания, които да събират спортисти с и без увреждания.

Що се отнася до равенството на половете в спорта (0,6 млн. евро), Комисията планира да финансира работа в мрежа и обмен на най-добри практики с оглед на засилване достъпа на жените до позиции, при които се вземат решения в областта на спорта.

ЕК очаква да финансира три до пет проекта във всяка от областите. В зависимост от областта консорциумите трябва да имат партньори от поне четири до девет държави. Европейското съфинансиране може да покрива до 80% от общата стойност на проектите.

Към предложенията за 2009 г. ЕК планира да отдели още 1 млн. евро в подкрепа на проучвания, конференции и семинари, които имат за цел да определят бъдещи действия в областта на спорта и да проучат създаването и функционирането на мрежи и най-добри практики при спортното обучение, спорта за хора с увреждания и участието на доброволци например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още