IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно начало на новата година за медта, 140% ръст за 2009

Основният фактор за движението в цената е търсенето от Китай

10:15 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силно начало на новата година за медта, 140% ръст за 2009

Цената на медта се повишава за девети пореден ден на борсата в Шанхай днес, което е най-продължителното рали за последните четири години, предаде Bloomberg. Причина за това станаха данните за разрастването на производствения сектор на САЩ и Китай, които загатват за увеличаване на търсенето на метала.

Медта поскъпна със 140% през изминалата година и в това отношение се представи по-добре от всички метали, използвани в производствения и строителния сектор. Основният фактор за това стана вносът на мед в Китай, който достигна рекордно висока стойност, след като страната изпревари САЩ по потребление на мед.

За сравнение, цената на златото се повиши с около 25% през 2009 г.

По време на първата сесия за новата година цената на медта стигна най-високото си ниво за последните 16 месеца на борсите в Ню Йорк, Лондон и Шанхай. За това допринесе поевтиняването на долара и първата за последните 13 години стачка на работниците във втората по големина медна мина – чилийската Чукикамата.

Медта с доставка през април поскъпва с 0,8% до 60 490 юана (8 859 долара) за тон на борсата в Шанхай. Цената на метала на борсата в Лондон стигна близо 7 500 долара за тон вчера, а на борсата в Ню Йорк медта се търгуваше срещу 3,4675 долара за паунд (0,454 кг), което е рекордно високо ниво от септември 2008 г.

Цените на медта скочиха по време на жилищния бум в средата на изминалото десетилетие, от около 1,5 долара за един паунд през 2004 г. до близо 4 долара през 2007 г. Приближаването на цената на медта до нивата, близки до времето на бума обаче, може да превърне метала в следващия балон на финансовите пазари.

От друга страна очакваното увеличение на китайската и индийската икономика през 2010 г. неминуемо ще доведе до по-голямо търсене заради планираните в двете страни мащабни инвестиции в производството на електрически и хибридни автомобили, както и в проекти за подобряване на местната инфраструктура.

Медта има ключово значение за индустрията заради своята широка употреба. Тя се използва за окабеляване за далекосъобщителни мрежи, производство на тръби за водопроводи, автомобили и компютри. Това превръща медта в един от най-важните ориентири за това дали компаниите планират да увеличат производството си.

Ето защо някои икономисти наричат метала "Доктор Мед” заради способността му да предскаже тенденциите в икономиката. Други обаче обясняват растящите цени на не само на медта, но и тези на златото, среброто и петрола, с борсовите спекулации и поевтиняването на долара с 4,2% спрямо основните валути през 2009 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още