IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е на път да отбележи втори месечен спад

Поскъпването на щатския долар намали привлекателността на инвестициите в ценния метал

19:29 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Златото е на път да отбележи втори месечен спад

Цената на златото пада с близо 1% по време на днешната търговия и е на път да отбележи своя втори пореден месечен спад през януари. Поскъпването на щатския долар през последните седмици направи по-малко атрактивни инвестициите във всички суровини и метали, които се търгуват в тази валута, предаде Bloomberg.

Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар спрямо този на шест основни валути, стигна петмесечен връх днес. Доларът се засили отчасти заради новините около фискалните проблеми на Гърция, която е член на еврозоната. Силният ръст на щатската икономика също помогна за неговото поскъпване.

Златото, което е поевтиняло с 1,6% от началото на януари, обикновено се движи в посока, обратна на тази на щатския долар.

Златото с незабавна доставка поевтинява с 0,9% до 1 076,80 долара за тройунция. От началото на тази седмица ценният метал е поевтинял с 1,3%, което е третият му пореден седмичен спад. Априлските фючърси на златото поевтиняват с 0,5% до 1 079,10 долара за тройунция.

Цената на златото с незабавна доставка е паднала с 12% под рекордното си ниво в исторически план от 1 226,56 долара за тройунция, което бе отчетено на 3 декември 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още