IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта – следващият балон?

Пазарен анализатор предупреждава, че цената на метала е на неоправдано високи нива

08:31 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на медта – следващият балон?

Инвеститорите не трябва да се успокояват от стабилизирането на пазарните настроения след новината, че на Гърция ще бъде помогнато и тя ще се справи с дълговите си проблеми.

Пазарният анализатор Дейвид Трелкелд предупреждава, че на ход е следващата пазарна катастрофа – този път за инвестиращите в мед, предава CNBC.

Трелкелд, който е президент на търгуващата с метали компания Resolved, вярва, че въпреки скорошното отстъпление в цената на медта, металът остава силно надценен. Прогнозата на специалиста е, че цената на медта ще се срути до 1 долар за паунд, което е истински срив спрямо настоящата цена от около 3 долара за паунд.

Основна причина за мрачните очаквания е Китай, където заради бързата експанзия е увеличен драстично капацитетът на добив. Така предлагането в света се увеличава силно на фона на ограничаващо се потребление.

„През миналата година потреблението на мед бе 5 млн. тона, а производството на Китай – 4 млн. тона. На този фон азиатската страна е внесла 3 млн. тона, което означава, че има излишък от неизползвана мед от още 2 млн. тона“, посочва Трелкелд.

С други думи – Китай трупа запас от мед, който не потребява, разсъждава специалистът. „Това, до което се стига, е уникална ситуация, където има излишък, но въпреки това производството расте“, смята той.

Медта е ключов метал, който се използва в строителството и поради този факт той често може да се използва като индикатор за състоянието на този сектор от икономиката.

Още по темата:

Медта: Инвестиция, която не може да пренебрегнете

Очакват от металите през 2010 г. най-много да поскъпне медта

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още