IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С отрицателен капитал Балканкар Заря търси 1,3 млн. лв., чрез увеличение

Мажоритарният собственик КВК Инвест стана поръчител по облигациите на дружеството за 5,5 млн. евро

13:17 | 12.02.10 г.
С отрицателен капитал Балканкар Заря търси 1,3 млн. лв., чрез увеличение

Балканкар Заря АД стартира увеличение на капитала с 1,32 млн. акции до 2,64 млн. акции, гласи решение на Съвета на директорите на компанията оповестено чрез Бюлетин Investor.bg.

Емисионната стойност на предложените 1,32 млн. акции е 1 лв., като увеличението ще е успешно ако се запишат половината от предложените книжа.

Дори и да бъде записана цялата емисия, Балканкар-Заря пак ще бъде с отрицателен собствен капитал, след като към 31 декември 2009 г. той е минус 1,6 млн. лв. и с нови 1,3 млн. лв. ще намалее до 300 хил. лв., но пак ще е отрицателен. Това разбира се може да се промени ако компанията не започне да работи на печалба.

Загубата на Балканкар Заря АД гр. Павликени за 2009 г. е 2,34 млн. лв. (от които 1,35 млн. лв. загуба само за четвъртото тримесечие на годината), а за 2008 г. загубата на дружеството беше 1,79 млн. лв.

Началната дата за прехвърляне на правата ще бъде първият работен ден, следващ изтичането на 7 дни от деня на обнародване на съобщението за публично предлагане в държавен вестник и публикуването му в един централен ежедневник.

Увеличението е поискано от облигационерите в Балканкар-Заря АД с цел да бъде увеличена надеждността на емисията облигации за 5,5 млн. евро. Държателите на облигации поискаха увеличението да се направи до 30 юни 2010 г., след като не бе изпълнено искането им то да е факт до края на 2009 г.

Друго искане на облигационерите беше мажоритарния собственик, КВК Инвест да стане поръчител по облигационната емисия и то вече е изпълнено.

Облигационерите искат също така учредяване на особен залог в полза на облигационерите върху акциите на мажоритарния собственик КВК Инвест в Балканкар Руен АД.

Изисква се също така Балканкар Заря АД да осигури в срок до 30 юни 2010 г. Балканкар Руен АД да подпише договор за встъпване в дълг по отношение на емисията, както и Балканкар Заря АД да учреди особен залог върху съвкурността от вземания по договори за продажба на своя продукция.

За последните 12 месеца акциите на Балканкар Заря АД поевтиняват с 28,94% до 0,8 лв. за акция и 1,1 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД облигации(4BUA)

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още