IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Serdika Center отваря врати с над 99% заетост на търговските площи

Центърът разполага с 51 хил. кв. м отдаваема търговска площ и с 30 хил. кв. м офиси клас А

16:27 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Serdika Center. Снимка: ECE
Serdika Center. Снимка: ECE

Столичният търговски център Serdika Center официално ще отвори врати за посетители на 16 март, като в момента на откриването под наем са отдадени общо над 99% от търговските площи, съобщиха двете компании инвеститори днес пред журналисти. 

Центърът разполага общо с 51 хил. кв. м отдаваема търговска площ, както и с 30 хил. кв. м офис площи клас А. В изграждането са инвестирани 210 млн. евро. Търговската част включва 210 магазина, 60% от които са модни марки.

Към момента на отварянето договор не е сключен едва за три от магазините, за които се водят преговори с марки, които са нови за българския пазар, каза в отговор на журналисти Мариана Васева, мениджър Отдаване под наем за един от инвеститорите - ECE Projektmanagement.

Над 60 от наемателите са добре познати международни марки, а още толкова са български производители. Над 40 от магазините са марки, които за първи път стъпват в България или в София. Сред ключовите наематели са New Yorker, Zara, Reserved, Peek & Cloppenburg, Humanic, Технополис, Пикадили и др.

От ECE, която ще поеме и управлението на центъра, не пожелаха да дадат пример за наемните нива, на които се сключват договорите, като уточниха само, че в центъра има марки от всички ценови нива.

Търговските площи в Serdika Center са разположени на три нива, съпътствани от осем нива офиси, които ще бъдат открити до края на годината. Комплексът разполага общо с 1600 паркоместа, разположени на три нива, от които едно подземно, а другите две – над последното ниво търговски площи.

За да подобрят достъпа до мола, инвеститорите са вложили над 1 млн. евро в съпътстваща инфраструктура, разширяване на околни пътища, зелени площи, детски площадки, като са създали и ново кръстовище на бул. „Ситняково“ и ул. „Попова шапка“, където е разположен центърът.

Основен инвеститор в проекта е австрийската група за имоти Sparkassen Immobilien AG, която е най-старата компания за имоти, листната на Виенската борса. Тя развива и управлява бизнес и жилищни проекти в редица страни в Централна и Източна Европа и към 30 септември 2009 г. портфолиото й се оценява на 1,84 млрд. евро, а площите, отдадени под наем са 1,5 млн. кв. м. Заедно с отворените обекти през 2010 г., компанията смята, че стойността на имотите й ще достигне 2 млрд. евро тази година.

ECE управлява 115 търговски центъра във и извън Европа с обща търговска площ от 3,5 млн. кв. м. Годишният оборот на обектите й е 13 млрд. евро, а общата стойност – 17,5 млрд. евро. В момента тя работи по проекти в процес на развитие или планиране на стойност 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още