IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP купува Palm за 1,2 млрд. долара

Слуховете от последните седмици се потвърдиха, само купувачът се оказа изненада

09:05 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
HP купува Palm за 1,2 млрд. долара

Най-големият световен производител на компютри Hewlett-Packard (HP) се впуска в сектора на мобилните телефони, закупувайки производителя на смартфони Palm. Сумата по сделката е 1,2 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Така слуховете от последните няколко седмици за евентуална продажба на Palm, които повишиха акциите му с близо 20%, се потвърдиха. HP ще предложи на акционерите му по 5,70 долара на акция, което представлява премия от почти 50% спрямо цената на затваряне на 1-ви април 2010 г.

Транзакцията, която ще осигури на купувача собствеността и върху напълно разработената операционна система webOS с възможност за използване и при бъдещите таблети на компанията, вече е одобрена от Управителните съвети на двете групи.

Очаква се тя да бъде финализирана преди края на месец юли.

Palm често е бил обект на интерес от големите технологични компании. Неведнъж вниманието си върху производителя са спирали гиганти като Microsoft, Google и Nokia. През последните седмици слуховете включваха още имената на китайската Lenovo, тайванската HTC и китайският доставчик на телеком мрежи Huawei.

Пионер в производството на джобни компютри от типа личен асистент, или т.нар. PDA, Palm премина през дълъг период на липса на развитие, опитвайки се да се пригоди към пазарната еволюция.

Малко по малко компанията започна да разбира новите нужди на клиентите, като данните за продажбите й за периода декември-февруари сочат, че тя е доставила цели 960 хил. смартфона Pre и Pixi за американските оператори Verizon и Sprint Nextel. Все пак крайните продажби са значително по-малко, тъй като предпочитаният в момента от потребителите iPhone на Apple е „допуснал“ да бъдат продадени едва 408 хил. апарата на Palm за тримесечието.

Акциите на компанията, които завършиха редовната борсова сесия в Ню Йорк с понижение от 0,43% до 4,63 долара за брой, скочиха след обявяването на новината за сделката с 25,92% до 5,83 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още