IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕЦ Цанков камък е готов, през юли се очаква да бъде пуснат в действие

Елпром-Зем АД, което е произвело два хидрогенератора за ВЕЦ-а, очаква 72-часовите проби

12:29 | 30.04.10 г.
ВЕЦ Цанков камък е готов, през юли се очаква да бъде пуснат в действие

Завърши монтажът на ВЕЦ Цанков камък, като предстои извършването на 72-часовите проби, се казва в междинния доклад на Елпром-ЗЕМ АД за първото тримесечие на 2010 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Дружеството е произвело два хидрогенератора за ВЕЦ-а. Според източници на Investor.bg 72-часовите проби на ВЕЦ-а ще бъдат осъществени през юли тази година, когато се очаква водата в язовира да достигне необходимия работен обем.

В момента чашата на язовира е суха, въпреки че язовирната стена и ВЕЦ-ът са готови. Причината е, че се изчаква довършването на пътя за град Девин през Кричим, защото сегашният път ще се окаже под вода след пускане в експлоатация на централата.

50% от анкетираните от Investor.bg читатели са съгласни девинчани да обикалят през Доспат или Пампорово, но Цанков камък да се пусне в експлоатация.

Премиерът Бойко Борисов попита в телевизионно предаване дали „да „забравим" за похарчения милиард, даден за строежа (на Цанков камък), и да не използваме язовира или правителството да отпусне нови 100 милиона лева за построяването на нов път и Цанков камък все пак да се заработи?“

Според 21% от гласувалите в анкетата правителството трябва да се фокусира върху инвестиции в използването на водата от язовира за напояване на Горнотракийската низина, а не само в широко коментираните 80 MW електроенергийна мощност.

Отчетът на Елпром-Зем АД за първото тримесечие на 2010 г. показва спад на продажбите на годишна база с 37% до 2,5 млн. лв. Печалбата намалява с 54% до 158 хил. лв.

През тримесечието Елпром-Зем АД е завършил МВЕЦ Градево с инвеститор Енергоремонт и е доставил 7 хидрогенератори за Каскада Благоевградска Бистрица с инвеститор Вап Хидро на обща стойност 1,11 млн. лв.

Продължава и рехабилитацията на хидрогенератори на НЕК АД, като стойността за тримесечието е 581 хил. лв., спрямо 239 хил. лв. за същия период на 2009 г.

За трите месеца от износ са реализирани 64 хил. лв., от които 34 хил. лв. за супервизия на Мавел за хидрогенератори в Канада и 5 броя двигатели за Дуковани, Чехия.

За последните 12 месеца акциите на Елпром-Зем АД поскъпват със 17,65% до 10 лв. за акция и 12,1 млн. лв. пазарна капитализация. Дружеството е част от икономическата група на Индустриален холдинг България.

Свързани компании:

ИХБ Електрик АД (Елпром-ЗЕМ АД) (отписано)(55E)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още