IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват фискалния резерв, няма да се търсят външни заеми

Тази година няма да се издават еврооблигации, каза финансовият министър

18:14 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляват фискалния резерв, няма да се търсят външни заеми

Решено е България да не търси заеми от Международния валутен фонд (МВФ) и това не е необходимо, заяви днес пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков. Досега няма разговори с МВФ и такива няма да се водят, каза той.

Тази година няма да се издават еврооблигации, заяви още Дянков. Това по думите му и без това е станало трудно заради проблемите на Гърция.

Министърът даде пример, че, ако вземем заем от 1 млрд. евро , то при лихва от 7-8% страната ни ще трябва да плаща години на ред 150-200 млн. евро годишни лихви, което според него е излишно.

За да се финансират разходите на държавата, ще се използва фискалният резерв, „защото той е именно за това”, заяви Дянков. По данни към 30 април равнището на резерва е 6,6 млрд. лв.

Намалението на фискалния резерв няма да е до 4,5 млрд. лв., уточни Дянков, каквато информация излезе неофициално преди няколко дни. Точната цифра се очаква да стане ясна през следващата седмица.

В приетия закон за бюджета за 2010 е залегнало, че фискалният резерв не трябва да пада под 6,3 млрд. лв. При определяне на новия размер на резерва ще се има предвид как той е варирал в предишни години, допълни Дянков. 

Тази стратегия с малко по-голям дефицит без емитиране на еврооблигации ще бъде представена и на ЕК. Според финансовия министър този начин на действие е „по-евтин и ще имаме по-голям авторитет като държава”, ако не взимаме заеми.

Дянков допълни, че „ударите върху държавния бюджет са допълнително откритите анекси към договори, сключени от предишното правителство, както и кризата в Гърция”.  

„Реформите, залегнали в конвергентната програма, ще се извършат и реформи се правят по време на криза, защото тогава има натиск за тях, а не, когато има пари”, каза още Симеон Дянков. 

По думите му, когато се правят реформи в разгара или края на кризата, то в първите няколко месеца има влошаване на положението в дадената област, „например в митниците”, а след това положението рязко се подобрява.

Прогнозата на финансовото министерство е, че през второто тримесечие на годината БВП „ще бъде на нула”, а през третото и четвъртото ще има малък ръст, така че като цяло ще приключим 2010 г. с около 1% икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още