IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овцевъдите ще получат 5 млн. лв. компенсации за скъпите горива

Съветът по животновъдство е одобрил предложенията на мандрите за производство на палмово сирене

13:11 | 23.05.12 г. 1
<p>
	<em>Допълнителните субсидии за животновъдите ще се отпускат само за стопанства с над 50 овце и кози </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Допълнителните субсидии за животновъдите ще се отпускат само за стопанства с над 50 овце и кози    Снимка: БТА

Фермерите, които отглеждат дребен рогат добитък, но през миналата година не са получавали безвъзмездна помощ за покупка на фуражи по схемата de minimis, ще разчитат допълнително на 15 хиляди лева на стопанство.

Решението е взето на вчерашното заседание на управителния съвет на фонд „Земеделие“, на което са гласувани нови 5 млн. лв. при отглеждането на овце и кози, за да компенсират поне отчасти разходите на фермерите след поскъпването на горивата.

Преди месец правителството одобри промяна в бюджета на фонда, осигураваща допълнително 25 млн. лв. за обезщетенията в сектора.

Първата помощ от 5 млн. лв. се предоставя на овцевъдите, като средствата са предназначени само за стопанства с над 50 животни. Останалите 20 млн. лв. ще се разпределят поравно между говедовъдните стопанства и птицевъдите, но те ще бъдат предоставени в следващите месеци.

Животновъдите и млекопреработвателите са постигнали компромис и по наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, чиято цел е да бъдат защитени производителите на мляко, съобщи за Investor.bg Пенка Христова, съветник във ведомството.

Собствениците на мандри, които успоредно с млечните продукти произвеждат сирене и кашкавал и на растителна основа, ще продължат да го правят, но при стриктен контрол от ветеринарите, поясни Христова.

Производството на палмови продукти ще става под надзора на инспекторите от агенцията за безопасността на храните, които ще бъдат информирани от бизнеса 24 часа преди пренастройването на мощностите.

Мандрите, които произвеждат растителни продукти, ще получават разрешителни за 10 години, сочат още промените.

С промените в наредбата остава изискването за преетикетиране и не само на българските, но на вносните продукти на растителна основа, така че потребителите да бъдат информирани, че не са млечни, поясни още Христова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Не се стискайте дайте им по-вече Примерно даите им половината от тези 87 милиона които давате всяка година за разни *** тютюни Овцевъдството е този отрасъл които ще направи българското животновъдство водещо в Европа Знаете ли че само 4 държави в Европа развиват овцевъдство в големи размери - България Гърция Испания и Шотландия а условията за този сектор са наи добри в България Знаете ли че от овцевъдството се произвеждат 10 продукта -от месо мляко агнета кожи вълна до продукти за фармацията и висококачествени торове Ако трябва извикаите специалисти от Нова Зеландия и деистваите Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още