IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намериха се пари за земеделските субсидии*

Парите трябва да са по сметките на производителите в началото на другата седмица, обеща земеделският министър

16:04 | 15.02.13 г. 6
Намериха се пари за земеделските субсидии*

Най-късно във вторник или сряда другата седмица земеделските субсидии ще бъдат изплатени по сметките на земеделските производители, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Това е станало ясно по време на среща между земеделски производители и премиера Бойко Борисов, пише Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Първоначално не беше ясно откъде ще бъдат намерени средствата за изплащане на субсидиите, но по-късно от Министерството на финансите уточниха, че средствата ще дойдат от фискалния резерв. В същото време Българската народна банка (БНБ) обяви извънреден аукцион за продажба на държавни ценни книжа. На 20 февруари 2012 г. ще бъдат предложени 6-месечни съкровищни бонове за общо 800 млн. лв., а преди седмица земеделският министър обясни, че на разположение в бюджета има само 200 млн. лв. Средствата от този търгове се вливат във фискалния резерв. 

В края на януари Мирослав Найденов призна, че в хазната няма необходимите средства за изплащане на сумите. Става дума за около 1 млрд. лева, които трябва да излязат от държавния бюджет. Процедурата предвижда парите да бъдат възстановени от ЕК в рамките на 45 дни.

Според първите сметки пари трябваше да бъдат платени едва към средата на март или април. Земеделските производители обаче заплашиха с протест пред храм-паметника „Александър Невски“ заради забавянето. Те коментираха, че точно сега имат нужда от средства, за да подхранят реколтата.

Протести в центъра на София може и да има

Протести на зърнопроизводителите пред храм-паметника "Александър Невски" обаче може и да има, стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов пред Investor.bg. "В понеделник (18 февруари) в 14 часа имаме заседание на Управителния съвет на асоциацията и съобразно ситуацията тогава, ще решим какво да правим", заяви той и допълни, че хората вярват на декларации, но най-вече вярват на извлеченията по сметките си. 

"Не само парите са проблем, въпреки че те са много важни за развитието на сектора и на икономиката като цяло", коментира още Вукодинов. В сектора има много проблеми, натрупани с години и ние ще продължим да работим с това и със следващото правителство за тяхното отстраняване, допълни той.

Пред Investor.bg председателят на Асоциациацията на земеделските производители в България Христо Цветанов коментира, че ако средства по сметките има през следващата седмица, от асоциацията ще призоват своите членове да не участват в протести в София и по места. 

По време на срещата са били постигнати и други отстъпки, не само за директните плащания, уточни още Цветанов. Той обясни, че до 10 дни ще започнат разговори за възможността да бъдат намалени акцизите за горивата за земеделските производители.

Постигнато е споразумение и по отношение на нивомерите в цистерните, в които се съхраняват горивата за земеделски нужди. Задължението за поставянето на нивомерите ще бъде земенено от декларация с електронен подпис до Националната агенция на приходите (НАП), е договорено по време на срещата в Министерския съвет, на която е присъствал и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. 

От 15 март ще започнат и плащанията за качествени плодове и зеленчуци. По тази мярка имаше известни забавяния, но 15-те милиона лева, необходими за нея са налице, коментира още Цветанов. Той обясни, че вече е договорено и активирането на забавени проекти в ДФ "Земеделие". 

* Новината е актуализирана към 17:20 часа с коментарите на председателя на Асоциацията земеделските производители в България Христо Цветанов и на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
http://bnb.bg/FiscalAgent/FAOnetimeInformation/FACircumstancesAukcions/FA_AUCTION_OFFER_ADD_BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
http://bnb.bg/FiscalAgent/FAOnetimeInformation/FACircumstancesAukcions/FA_AUCTION_OFFER_ADD_BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
johny-bravo
преди 11 години
Какво направихте с този сайт бе? Нищо не може да се прочете от тези отвратителни реклами. Силно се замислям дали да го посещавам повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
До изборите ще се довлачим някак , ама после какво правим! Откъде пари за поддържане функциите на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Борса
преди 11 години
Това е вярно само ако обявите печалбите си и ви ги обложат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pecan
преди 11 години
крайно време е но нека стане първо.иначе то беше ясно че друго решение освен 6 месечни ДЦК няма.парите които държавата ще прибере от данък печалба от нас земеделците са по големи от лихвите по този заем.и да не забравяме европа плаща а не българския данъкоплатец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още