IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Има вариант цената на тока да не се промени от 1 юли

Трябва да се търсят резервите в системата на енергетиката, смята служебният министър

14:51 | 09.05.13 г. 2
Асен Василев: Има вариант цената на тока да не се промени от 1 юли

„Към момента разчетите, които правим, и разговорите, които водим, показват, че най-вероятно ще може да се запази цената на тока“, коментира в ефира на БНР служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той обаче допълни, че разчетите не са финални и разговорите продължават.

Електроразпределителните дружества поискаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цената на електрическата енергия да бъде повишена. Една от посочените причини затова са загубите от присъединяването на фотоволтаични централи. По думите на Василев обаче държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е поискала намаляване на цената на тока, тъй като е открила резерв в системата.

Трябва да се търсят резервите в енергетиката, призова още служебният министър. По негови думи ръководството на Мини „Марица – Изток“ и синдикатите в предприятието са намерили 80 млн. лева.  „Очакваме другите държавни дружества да намерят резервите“, допълни още Василев.

Скрити възможности се търсят не само в държавните дружества, а се водят преговори и с частните, допълни още служебният министър. Намирането на резервите обаче не трябва да застрашават финансовото здраве и сигурността на дружеството. „Когато говорим за енергетика не трябва да гледаме само финансовото здраве, а и сигурността на дружествата“, акцентира той.

Междувременно bTV съобщи, позовавайки се на свои източници в МИЕТ и енергийния регулатор, че държавните дружества в енергийната верига са на път да свият разходи за над 180 милиона лева. Това ще стане без драстично поскъпване следващото лято.

Освен 80-те млн. лева от Мини Марица Изток, още 30 млн. лева ще бъдат спестени от държавния ТЕЦ Марица Изток 2, както и 40 млн. лева от АЕЦ Козлодуй. За останалите около 30 млн. лв. ще бъдат притиснати частните топлоелектрически централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3, да намалят цени и разходи, допълват от bTV. Ревизия се прави и в държавните компании НЕК и ЕСО и в тарифите и инвестициите на ЧЕЗ, "Енерго Про" и EVN.

Има граждански контрол и продължаваме да търсим начин дългосрочно да бъде стабилизирана енергийната система, обясни още служебният министър пред националното радио. Според него преди да се променя крайната цена на електричеството, то да бъде обосновано.

Асен Василев коментира и темата за смяната на експерти от енергийните дружества. До този момент има промяна в 4-5 борда на държавни енергийни дружества и в още 2-3 дружества, които са извън сектора. „Поне 12-13-15 души са“, допълни той.

На този етап обаче изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов остава на поста си, въпреки че неговото освобождаване вече беше анонсирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Другарю министър, цената на тока не само няма основание да се увеличи, а има основание да се намали поне със 60%! Само да Ви подскажа на всички "специалисти" откъде е видно това.ЕРП-тата за едно поне е сигурно, е калкулирало в инвестиционната си програма разходи за услуги със СМР, със часови ставки от около 36 евро на час, при средни за страната в същия период, около 2,4 лв/час. Само подизпълнителите са работили на 18 лева на час! Това е не само престъпно! А нагло и източващо!Така че реалната цена на тока е около 7-8 стотинки на киловат! Всичко друго е източване на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
varbanov
преди 10 години
Заглавието е леко подвеждащо. Според мен НЯМА вариант цената да се промени :), че събитията от ранната пролет ще им изглеждат като първомайска манифестация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още