IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се поскъпване на тока след 1 юли

На този етап конкретни цифри не може да се коментират, заяви председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова

08:37 | 09.04.13 г. 11
Очаква се поскъпване на тока след 1 юли

Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли. За това подсказа председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред NovaTV. 

"Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица Изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена", заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.

"Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България", уточни още председателят на ДКЕВР. 

Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че това ще бъде одобрено. "Трябва да се разгледат всичките им разоди и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи", посочи още Харитонова.

Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап "това не може да бъде коментирано".

Във връзка с евентуално намаление на цената на тока Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър го реши със заповед до НЕК.

Сегашните34 лева за пренос могат да паднат някъде с около 6 лв. и да останат някъде около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Бъркотията и цените със сигурност ще растат. Тази каша се забърква вече 10-15 години. Няма смислена енергийна стратегия, пренебрегват се наличните прогнози и препоръки от експертите, купуват се експерти и политици. На първо място трябва да развиваме своята енергийна независимост чрез водата, вятъра и собствените въглища. Могат да се построят още ВЕЦ и ПАВЕЦ, а билото на Балкана да се засели с вятърни електроцентрали. След това нарязваме топлофикациите за старо желязо, но не преди да сме санирали жилищата и слагаме климатици. ФЕЦ само по покривите на граждани и фирми и само за собствена консумация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Средната месечна заплата в сектора на енергетиката по данни на НСИ за 2012 г. е 1553 лв. За същия период средната заплата в частния сектор е 745 лв или двойно по-малко. Ето къде е надут разхода, който се включва в цената на тока. Напрактика дружествата могат да си дават заплати без таван, защото след това влизат като задължителен разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Искали били миньорите. Да вземат кирките и да ходят да искат от фотоволтаиците, не да се опитват да гърбят целия български народ с исканията си. Защото те може да имат кирки, ама ние сме повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
ivan4o555
преди 11 години
Червения специалист по всичко Румен221 от Позитано 20 и тук ли изпълзя?Тук трудно можеш да манипулираш, защото тук хората мислят с главите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Наистина положението е тежко, но закона си е закон и договора си е договор.Анархията и самоуправството нанася по-големи щети на държавата и народа.Единственият шанс нещо да се промени кардинално е народа да продължи да протестира конструктивно и да натиска всяко правителство и всеки министър в МИЕТ срещу скъпите производства. Единственият начин да се преразгледат някои условия е самите собственици на скъпи производства да се съгласят да се преразгледат някои от условията в договорите. Нещо което доброволно никога няма да направят. Затова трябва да има дълго време насочено недоволство точно към тях. Към Лукойл също. Следите ли котировките на нефта, цените на вътрешния пазар и съотношението на цената газ/бензин??? Лукойл са не по-малки гадини от онези в енергийния сектор. И допуснаха голяма грешка, когато публикуваха в медиите съобщението как заради протестите срещу тях Златев се обажда лично на Путин да иска разрешение за задържане или намаляне цените на горивата в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
sseikov1
преди 11 години
Тия май искат народа да ги оскверни... Никой няма да им търпи буламачите вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ха-ха-ха-ха-ха Добър ден , най-накрая истината ще ни тресне по главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Абе тези твари имат ли нещо в главите освен няколко мозъчни клетки за далавери??!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Това, че свободният пазар е най-добрата алтернатива е очевадно, но някой хора се опитват да убедят масата в точно обратното. Те искат далаверите на техните спонсори да продължат и никой да не им закача пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
rumen221
преди 11 години
ИМАМЕ ИЗБОР- АКО ОТ ДКЕВР КАЧАТ ТАКСА ПРЕНОС ОТ 18 НА 50 ЕВРО - ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ФАЛИРА...- НО АКО АБЯРИМ КРИЗА В ЕНЕРГТИКАТА ИМАМЕ ПРАВО:1. ВСИЧКИ "ИГРАЧИ" ДА ОБЯВЯВАТ ЕДНОКОМПОНЕНТНИ ЦЕНИ2. "ИГРАЧИТЕ" ЗАКОНОВО СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ПРЕНОСИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ3. СПРЕ СЕ ЗАБРАНЕНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И КРЪСТОСАНОТО ФИНАНСИРАНЕ4. ПУСКАТ СЕ 3 и 4 бл. КОЗЛОДУЙ и БЕЛЕНЕ - ПРОДАВАТ ТОК ПО 6ст.5. НОРМИРАНА ПЕЧАЛБА В ЕНЕРГЕТИКАТА ДО 5%- СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЩЕ СВАЛИ ДВОЙНО ЦЕНАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още