IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти традиционно намаляват през първото тримесечие

Продажбите само в областните центрове обаче отбелязват ръст, което може би е белег за известно раздвижване на пазара на жилища

11:01 | 11.04.14 г. 1
Продажбите на имоти традиционно намаляват през първото тримесечие

Традиционно за първото тримесечие на годината, когато купувачите на имоти не са толкова активни, продажбите на недвижими имоти са намалели, сочат данните на Агенцията по вписванията.

За периода януари март в цялата страна са осъществени 40 581 продажби на имоти, което е с 8 на сто по-малко спрямо първото тримесечие на миналата година и с 38% - спрямо последните три месеца на 2013 г.

Агенцията обаче не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти на пазара. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

Данните за сделките в областните градове показват, че продажбите на имоти са се увеличили на годишна база, което може би е белег на известно раздвижване на пазара на жилища, за което съобщават и агенциите-посредници. През първото тримесечие са осъществени над 20 100 продажби спрямо малко над 18 400 през същия период на миналата година, което е ръст от над 9%.

Същевременно обаче данните за договорните ипотеки, сключени в областните градове през първите три месеца на годината, затвърждават тенденцията, че купувачите на имоти нямат желание да се обременяват с големи дългове за продължителни периоди. Договорните ипотеки са намалели с 5% тази година от малко над 3 хил. през миналата година.

Напоследък купувачите на жилища предпочитат да финансират по-голямата част от сделката със собствени средства, а сумата, която не им достига, обикновено допълват с потребителски кредит заради предвидимостта на разходите и/или с приходите от продажбата на други имоти.

Все пак като цяло за страната сключените през първото тримесечие договорни ипотеки отбелязват годишен ръст от 6% до малко над 4 хил., което индикира за активност в две посоки – покупки на жилища в „по-живите“ общински центрове“, както и теглене на заем за собствени нужди и други инвестиции.

В София се отчита 2% ръст на продажбите на имоти през първото тримесечие на годишна база до 3 668 сделки, но 41% спад спрямо последните три месеца на миналата година, когато са били осъществени продажбите на 6 207 имота. При ипотеките обаче е отчетен спад – с 8,4% на годишна база и 38% спрямо предходното тримесечие до общо 891.

В Пловдив тенденцията при продажбите е подобна – намаляват с 3% на годишна база и с 31% за тримесечието до 2 648. При договорните ипотеки е отчетено намаление от съответно 8,4% и 32%.

Във Варна продажбите са се увеличили с 2,5% през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата, но са намалели с 36% за тримесечието. Договорните ипотеки обаче се увеличават с 3% на годишна база, но намаляват с 29% за тримесечието.

В Бургас е отчетен 2% ръст на продажбите на имоти на годишна база през първото тримесечие и намаление от близо 42% спрямо последното тримесечие на миналата година. Ипотеките са намалели съответно с 8% и с 20%.

Затвърждава се и тенденцията на ръст при възбраните и законните ипотеки. За цялата страна през първото тримесечие спрямо първите три месеца на миналата година възбраните са се увеличили с 6%. В София ръстът е минимален – под процент, но в Пловдив увеличението е от 14%, във Варна – близо 9%, а в Бургас – 7%.

При законните ипотеки се отбелязва увеличение от 23% на годишна база през първото тримесечие. В София увеличението е от 13%, в Пловдив – 40%, във Варна – 31,5%, а в Бургас – няма промяна на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 10 години
Традиционно е лоша дума. Традиционно населението намалява. Традиционно режийните като сметки, транспорт, наем и храна обезсмислят доброто съотношение средна заплата- средна цена на кв. метър. Традиционните лихви от 7 процента отказват. Традиционна мизерия и нехайство за имотите. Ниски данъци от имоти, от там неподдържане на инфраструктура и ненужно задържане и неползване на имоти. Хляб и вода не иска - стои и чака. Какво и кого. Традиционно отговори на проблемите пак няма. Въобще не са проблем цените на фона на другото. Какво като сме ЕС? Населението на градовете и областите намаля толкова, че вече няма кой да се пресели към областните центрове. Освен руснаци и обръщане на земя в жилища друго в посока повичение няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още