IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Бунев: Обявяването на БДЖ в несъстоятелност не е в интерес на кредиторите

Това би довело до огромна безработица, заяви председателят на Федерацията на транспортните работници Розен Зарков

16:38 | 28.05.14 г. 1
Петър Бунев: Обявяването на БДЖ в несъстоятелност не е в интерес на кредиторите

Обявяването на БДЖ в несъстоятелност не е в интерес на кредиторите, тъй като те имат нужда от предприятие, което да връща заемите, заяви пред Investor.bg председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Днес сутринта председателят на Асоциацията на българските железопътни компании Симеон Ананиев заяви, че обявяването в несъстоятелност е най-доброто решение за БДЖ.

Обявяването на БДЖ в несъстоятелност ще доведе до огромна безработица, заяви от своя страна председателят на Федерацията на транспортните работници Розен Зарков. Това определено не е най-добрият вариант, категоричен е той.

Ситуацията с процедурата за продажба на активи на БДЖ може да бъде поправена, ако държавата се намеси, коментира Зарков. Държавата може да спонсорира железниците, както е в другите европейски държави, уточни той.

Според Петър Бунев пък процедурата по продажбата на активи на БДЖ не е чак толкова фатална, тъй като решение трябва да се вземе в рамките на 45 дни след официалното уведомяване, а такова все още няма.

Припомняме, че преди два дни облигационерите одобриха стартирането на процедура за продажба на някои активи на БДЖ на извънредно общо събрание на кредиторите.

На въпрос дали мисли, че БДЖ ще загуби 25-те дизелови мотриси „Дезиро“ Розен Зарков заяви, че това не е реално, тъй като те осигуряват основна част от приходите на железницата.

През април министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заяви, че има вероятност БДЖ да изгуби важни дизелови мотриси.

Относно проблемите, стоящи пред работниците в БДЖ, Бунев коментира, че основният е заплащането.

„Много локомотивни машинисти се пенсионират, други се прехвърлят да работят в метрото, тъй като там заплащането е много по-конкурентно“, заяви той.

Розен Зарков пък е на мнение, че условията на труд, включително и местата за почивка, не са уредени и стоят като главен проблем пред работниците в БДЖ.

Преди две седмици железопътните федерации към КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха в декларация до министъра на транспорта Данаил Папазов, че се извършва „прикрита подготовка за нова оптимизация на персонала”, което е грубо нарушение на договореностите в колективните трудови договори и на социалния диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
по принцип при несъстоятелност синдикатите нямат думата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още