IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще наложи икономически санкции на Русия

Постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел са постигнали предварително споразумение, което изключва газовия сектор заради енергийната сигурност

20:22 | 25.07.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще наложи икономически санкции на Русия

Европейският съюз (ЕС) постигна предварително съгласие да наложи първите икономически санкции на Русия заради ситуацията в Украйна, съобщава Ройтерс. Те обаче няма да се отнасят до газовия сектор, който е от ключова важност за много европейски държави, отбелязва информационната агенция.

Санкциите по отношение на достъпа на руски компании до капиталовите пазари и високотехнологични стоки също вероятно ще се прилагат за бъдещи договори. Това означава, че Франция е свободна да си достави втория хеликоптероносач „Мистрал".

След месеци на колебание ЕС изглежда най-сетне втвърдява позициите си по отношение на Москва, след като миналата седмица пътнически самолет на Малайзийските авиолинии беше свален в Източна Украйна. Загинаха всички близо 300 души на борда.

Стесняването на предложените мерки обаче подчертава трудностите за постигане на съгласие за по-строги санкции сред страните от ЕС, някои от които имат тесни икономически интереси и разчитат в различна степен на руския природен газ.

След дискусия, продължила през целия ден в четвъртък и по-голямата част от днешния ден постоянните представители на държавите от блока в Брюксел поискаха от Европейската комисия (ЕК) да изготви правен текст, с който да се определят икономически санкции. Предложението може да бъде одобрено още следващата седмица.

Ключовите мерки включват затваряне на капиталовите пазари на ЕС за руски банки с държавно участие, ембарго върху продажбите на оръжие на Москва и ограничения върху доставките на стоки с двойна употреба, както и енергийни технологии. Това обаче няма да се отрази на текущите доставки на нефт, газ и други стоки от Русия.

Председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой е написал писмо на лидерите на ЕС, в което посочва, че дискусията между посланиците е довела до “зараждането на компромис по някои ключови принципи”. Един от тях е, че мерките в областта на чувствителните технологии ще засегнат само петролния сектор, с оглед на необходимостта от запазване на енергийната сигурност на ЕС, посочва се в писмото, цитирано от източник на информационната агенция, пожелал анонимност.

Ван Ромпой уверява лидерите на ЕС също така, че пакетът ще поддържа общ баланс за всички сектори и всички държави от блока.

Комисията вече предложи да се наложат ограничения пред движението на оборудването за дълбоководно сондиране и проучването за енергийни източници в Арктика.

Ако санкциите засегнат газовия сектор, то неминуемо това щеше да засегне мащабния проект за газопровод “Южен поток” и съоръжението за втечнен газ на Novatek в Арктика, отбелязва агенцията. Това от своя страна щеше да удари големи доставчици и производители на енергия в ЕС, които имат интерес от проекта, включително Германия, Австрия и Италия.

Отделно от това ЕС включи още 15 физически лица и 18 фирми в “черния списък”, с което им забранява пътувания и замразява активи. С това броят на физическите лица, обект на санкции, нарасна до 87 души, а на фирмите – до 20.

Според друг дипломат, пожелал анонимност, държавите-членки ще получат проектодокумента за икономическите санкции срещу Русия през почивните дни и в понеделник ще трябва да отговорят на ЕК. Преработеният проект може да се обсъжда от постоянните представители на ЕС в Брюксел още от вторник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Да и аз чакам някоя "грешна" ракета да падне върху газопроводите и за неопределено време да се преустановят доставките на газ :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Интересно в кой момент Путин ще реши, че тоя цирк му е достатъчен и много леко и така между другото ще спомене нефта и газта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
http://***.forbes.com/sites/energysource/2014/05/29/the-colder-war-and-the-end-of-the-petrodollar/Старичко е малко но актуално. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
kostas1990
преди 9 години
Сащ и Европа само си вредят с тези санкции. Единственото което постигат е да тласкат Русия да заздравява икономическите си връзки с Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
dakl
преди 9 години
От историята на европейския континент е известно , че Русия никога не е започвала войни в Европа, но винаги ги е завършвала и то победоносно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още