IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон отправя тежки обвинения към Москва

САЩ твърдят, че Русия е обстрелвала от собствената си територия позиции на украинските войски

11:01 | 25.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	САЩ твърдят, че Русия подкрепя про-руските бунтивници (на снимката) в Източна Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

САЩ твърдят, че Русия подкрепя про-руските бунтивници (на снимката) в Източна Украйна. Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ твърди, че има сведения за руски обстрел от територията на страната над украински военни постове. Правителството на САЩ се позовава на тайни доказателства, но без да дава повече подробности, пише Wall Street Journal.

По този начин САЩ отново изострят критиката си срещу Кремъл след предполагаемия през миналия четвъртък обстрел над полета MH17 на Malaysia Airlines с ракета за въздушна отбрана. В четвъртък и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че в отломките на MH17 са открити дупки от шрапнели. Това доказвало използването на високотехнологична противоракетна отбрана.

Вашингтон обвинява от известно време руския президент Путин, че подкрепя негласно проруските сепаратисти в източната част на Украйна. Новите обвинения обаче поставят конфликта в нова светлина - като война между две съседни страни. 

В същото време високопоставени дипломати от Европейския съюз изглежда са преодолели вече някои от политическите пречки в четвъртък вечер, които досега предотвратяваха налагането на по-тежки санкции в отговор на кризата в Украйна. Изготвени от Европейската комисия предложения предвиждат ограничения на руския достъп до европейските капиталови пазари, енергетиката, технологиите и военните технологии.

Малко по-рано Москва окачестви обвиненията, че е свалила два украински изтребителя в сряда, като пълна "фантазия". Както бе посочено от американските военни, Вашингтон все още не е сигурен как тези самолети са паднали. Бунтовниците твърдят, че са обстрелвали машините с преносими системи за ракети, така наречените преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). Това по данни на САЩ е напълно възможно.

От няколко дни Русия е обстрелвала територия отвъд границата с Украйна, обяви високопоставен американски военен. Официално Вашингтон потвърждава такива атаки само за последните два дни. "Това е ясна военна ескалация", заяви говорителят на Пентагона Стив Уорън.

Обвинения за руски артилерийски огън срещу Украйна циркулират и в сайтове за социални мрежи, казват представители на САЩ. Тези материали са били оценени от американското разузнаване като надеждни източници на информация. В четвъртък правителството на САЩ е отменило поверителността на информацията за руските атаки.

„Ако това е вярно, то това означава сериозна ескалация от страна на Путин", казва Майкъл МакФол, който е бивш посланик на САЩ в Русия и съветник на Белия дом. „Вместо да приеме трагедията от миналата седмица като претекст за край на тази война, изглежда той прави точно обратното".

Говорител на руското посолство във Вашингтон отхвърля обвиненията. „За съжаление, това не е първият път, в който чуваме недоказани твърдения“, каза той. „В действителност става дума за руската територия, която е обстрелвана от Украйна". Девет пъти през юни и юли руска територия е попадала под обстрел, а един руски гражданин е бил убит, твърди той.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф заяви междувременно, че правителството разполага с доказателства  за това, че Русия планира доставката на мощна система за противоракетна отбрана на бунтовниците в Украйна. Подробности за системите или за това как тези сведения са били получени, не са дадени.

„Имаме нови доказателства, че руснаците искат да доставят по-тежки и по-мощни ракетни установки на сепаратистките сили в Украйна. И имаме доказателства, че Русия използва артилерия на своята собствена територия, за да атакува украински военни позиции“, заяви Харф по време на пресконференция.

Всичко за кризата в Украйна четете тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Американците или който и да било дали може да ми отговори на въпроса защо много от падналите тела на загиналите пътници са били голи? Не мога да си го обясня. Не съм срещнал и коментари на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Achtung
преди 9 години
Това е за отвличане на вниманието. По последна информация от Вашингтон, американското разузнаване смята, на базата на спътникови снимки, че ракетата свалила малайзийския боинг е изстреляна от войници в украинска униформа, които вероятно са дезертирали на страната на сепаратистите. По същото време е имало няколко обстановки Бук на украинската армия в този район, извършващи учения по ПВО в случай на руска инвазия. Сега за американците е много важно да сменят темата и протакат разследването, така, че накрая извършителя да е неизвестен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
Yankee GO home!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
А защо преди седмица и нещо щатите се направиха на глухи, когато загинаха руски граждани на руска територия от украрински снаряди и Русия категорично заяви, че при следващ обстрел на своята територия ще порази точково местата на изстрелване? Да си оправят аршина янките: Не само, че е двоен, ами и много, много крив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още