IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският премиер подаде оставка

Правителствената криза в Украйна идва на фона на повишеното напрежение в страната

18:41 | 24.07.14 г.
Украинският премиер подаде оставка

Украинският премиер Арсений Яценюк е депозирал своята оставка пред парламента след разпада на управляващата коалиция „Европейския избор”, пише RTE. Няколко партии се отделиха от коалицията и така блокираха законодателни инициативи на правителството.

По-рано президентът Петро Порошенко пък приветства разцепването на коалицията, тъй като така се отваря вратата на за нови парламентарни избори, които дадат „пълен рестарт” на властта, допълва The Globe and Mail.

Политици и активисти се оплакват, че Украйна има нов президент, но в същото време в парламента са останали поддръжници на оттеглилия се през февруари президент Виктор Янукович. Тези поддръжници спъвали работата на Порошенко, допълва още изданието.

Сред напусналите коалицията е и партията на бившия шампион по бокс Виталий Кличко – „Удар”.

Според украинското законодателство парламентът има 30 дни, за да сформира нова управляваща коалиция. Ако това не стане, президентът ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори.

39-годишният Яценюк беше избран на поста премиер от Върховната рада (парламентът на Украйна) в края на февруари 2014 година. Той беше сочен като близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Правителствената криза в Украйна става на фона на нарастващо напрежение в страната. Преди дни беше свален самолет на Malaysia Airlines над Източна Украйна и обвиненията на Запада са, че отговорни затова са проруските сепаратисти в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още