IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на Националната здравна стратегия ще е приоритет за Мирослав Ненков

Ще има промени във Фонда за лечение на деца, които не изключват и нова смяна на директора, обяви служебният здравен министър

13:19 | 12.08.14 г. 1
Въвеждането на Националната здравна стратегия ще е приоритет за Мирослав Ненков

Националната здравна стратегия и спешната помощ ще бъдат във фокуса на работа на Министерството на здравеопазването в рамките на служебния кабинет на проф. Близнашки. Това обяви на пресконференция д-р Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването, като посочи, че целта е да не се допускат трусове в системата.

Вариантът на здравната стратегия, изпратен в Брюксел, е одобрен и ведомството пристъпва към изготвянето на екшън план за действие по документа.

Предстоят и промени във Фонда за лечение на деца, стана ясно от думите на министъра. Промените ще са многопосочни, обясни той и допълни, че не изключва и нова смяна на директора. Повече информация за въпросните промени обаче ще има след седмица.

Ненков обясни стъпките, които ще предприеме в спешната помощ. За увеличение на заплатите на медиците там на този етап не може да се говори, каза той. Предстои обсъждане на въвеждането на 7-часов работен ден за спешните медици, но към него ще се премине само ако анализът покаже, че това ще увеличи възнаграждението им.

Екипът на д-р Ненков ще наблегне на разрешаване на практически спънки в работата на бързата помощ. Обсъжда се и премахване на районирането или прерайониране, за да се избегне разкарването на пациенти с линейки из различните лечебни заведения.

На въпрос дали уволненият от министър Андреева директор на спешния център в столицата Георги Гелев ще се върне на поста си Ненков коментира, че „не вижда причина Гелев да не се върне, ако не поднови болничния си“.

Министър Мирослав Ненков представи и членовете на екипа си.

Лидия Нейчева ще е заместник-министър, отговарящ за лекарствената политика. На същата позиция тя е била и в служебния кабинет на Марин Райков. Нейчева вече беше официално назначена още вчера от служебния премиер Георги Близнашки. 

Любомир Бакаливанов е заместник-министър, отговарящ за болничната помощ. Той идва от Националната кардиологична болница, има специалност анестезиология и интензивно лечение.

Лидия Иванова е началник на кабинета. Била е главен секретар на МЗ, работила е в държавната администрация, била е главен секретар на МЗХ, преподавател в института по публична администрация.

Руслана Петрова поема управлението на дирекция "Връзки с обществеността".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Стратегията е яснаЖивия пациент е разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още