IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел - единственият възможен посредник в кризата в Украйна?

Канцлерът на Германия не се шегува, не говори празни приказки и Путин я възприема сериозно, според експерт

22:05 | 21.08.14 г. 3
<p>
	Последната среща между германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се състоя на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Последната среща между германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се състоя на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия. Снимка: архив, Ройтерс

Изпъкването на германския канцлер Ангела Меркел като водач в усилията за решаване на украинската криза, демонстрирано от предстоящата и визита в Киев този уикенд, подчертава нарастващите амбиции на Германия да се превърне от икономическа сила в дипломатически авторитет, пише Гейр Моулсон от Асошиейтед прес.

Меркел и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изведоха Берлин на предната линия на безплодните засега дипломатически усилия за прекратяване на конфликта в Украйна, докато много европейски държави са се съсредоточили върху вътрешните си проблеми, а САЩ са заети с кризи другаде.

След близо девет години на власт като безспорен лидер у дома Меркел даде авторитетната подкрепа на Германия за европейските икономически санкции срещу Русия, като същевременно продължи месеци наред редовната телефонна дипломация с президента Владимир Путин.

"Тя осъзнава, че никоя друга институция не може да поеме тази посредническа роля", казва Олаф Бьонке, който оглавява берлинския офис на Европейскиа съвет за външна политика. По думите му "американците не стават за посредници и никой друг в ЕС няма властта, с която Меркел разполага".

Посещението на германския канцлер в Киев в събота, 23 август – нейната първа визита в Украйна от началото на кризата в края на миналата година, отразява желанието на Берлин да окаже подкрепа за правителството на президента Петро Порошенко, изправено пред опитите на Русия, както твърди Западът, да подклажда бунт в Източна Украйна.

Преди това в началото на седмицата тя бе в Латвия, която подобно на много други източни членове на НАТО и ЕС все повече се безпокои от осезаемата заплаха от Русия. Там Меркел изтъкна, че клаузата за колективната сигурност "трябва да бъде съживена", ако ситуацията го изисква, но даде да се разбере, че няма да има постоянно дислоциране на бойни части по източната граница на съюза - нещо, което би разгневило Москва.

Това бе балансиран акт на Германия, която се стреми да запази единството на Запада, но и да остави отворени линиите за комуникация с Москва, за която Берлин настоява, че трябва да бъда част от политическото решение на конфликта.

Статутът на Германия като държава, резделена в миналото между Изтока и Запада, и нейната традиция да се стреми към политическа умереност и икономически връзки с Русия, я поставя в добра позиция да посредничи. И Германия не е изцяло зависима от тази държава, която през миналата година е била неин 11-и търговски партньор.

"Санкциите, сами по себе си, не са външна политика", каза Щайнмайер по тв канал ZDF, като отбеляза, че целта на мярката е "да накара един нежелаещ партньор да преговаря".

Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Същият който осигури днешното " благоденствие" на либийците, сирииците, иракчаните, афганистанците и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
Кой точно е главният организатор на хаоса в Украйна, че на мен не ми е очевиден ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Меркел се огъна пред Обама следователно от нейната посредническа дейност не може да се очаква някакъв сериозен пробив. Главният организатор на хаоса в Украйна не е заинтересован от това , а субординацията между съюзниците не позволява на Германия кой знае какво в този случай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още