IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел - единственият възможен посредник в кризата в Украйна?

Канцлерът на Германия не се шегува, не говори празни приказки и Путин я възприема сериозно, според експерт

22:05 | 21.08.14 г. 3
<p>
	Последната среща между германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се състоя на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Последната среща между германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се състоя на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия. Снимка: архив, Ройтерс

В неделя Щайнмайер беше домакин на своите партньори от Русия, Украйна и Франция на четиричасова среща в Берлин, от която произтекоха малко осезаеми признаци на напредък. Но външният министър настоя, че вижда "промяна в позицията на двамата партньори" и двамата като че ли търсят пътища за сключване на примирие.

Германският подход се характеризира с тиха настойчивост, въвличане на другата европейска сила - Франция, като знак за европейско единство и то по време, когато институциите в Брюксел са объркани от прехода към ново ръководство. Меркел и френският президент Франсоа Оланд събраха Путин и Порошенко през юни във Франция.

"Част от професионалния подход към външната политика е да не се оставяш пречките да те отклоняват от пътя, която смяташ за правилен", казва Щайнмайер, отхвърляйки като "безсмислица" твърдението на интервюиращия, че Германия е прекалено мека с Русия.

Меркел координира отблизо действията си с Щайнмайер – навремето неин съперник за канцлерството и трезв, много уважаван дипломат, който през декември за втори път стана външен министър.

Украинската криза се разгоря сериозно тъкмо когато видни политици, включително Щайнмайер, се изказаха по-рано тази година за това Германия - която десетилетия наред след Втората световна война играеше второстепенна дипломатическа роля - да поеме повече международни отговорности извън своето финансово лидерство. Това намери отражение и в новопоявилото се желание на правителството да въоръжи кюрдските бойци в Ирак – стъпка, която Берлин все още обмисля, но тя контрастира с неговото досегашно нежелание да изпраща оръжия в зони на конфликти.

Самата Меркел стои настрана от дебата за по-голяма роля, но действията й в Украйна показват именно това, казва Бьонке. "Това е отражение на нейния фундаментален подход към политиката. Тя е човек, който иска да реши проблемите, който не губи време да говори за тях."

Меркел име още едно преимущество в работата си с Путин. Тя е израснала в комунистическата Източна Германия и говори руски, а Путин, който на времето е бил агент на КГБ в Източна Германия, говори немски.

Това не означава, че те са на една и съща вълнова честота. Отношенията на Меркел с Путин са били винаги по-хладни от тези на нейния предшественик Герхард Шрьодер. А и Меркел от години публично изразява притеснението си относно правата на човека в Русия.

Путин знае, че "когато тя казва нещо, когато тя прави нещо, тя е сериозна", казва Бьонке. "Тя не се шегува, тя не говори празни приказки, така че според мен Путин я възприема много сериозно", добавя експертът.

Още политически новини от Централна и Източна Европа четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Същият който осигури днешното " благоденствие" на либийците, сирииците, иракчаните, афганистанците и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
Кой точно е главният организатор на хаоса в Украйна, че на мен не ми е очевиден ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Меркел се огъна пред Обама следователно от нейната посредническа дейност не може да се очаква някакъв сериозен пробив. Главният организатор на хаоса в Украйна не е заинтересован от това , а субординацията между съюзниците не позволява на Германия кой знае какво в този случай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още