IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Путин – краят на едно приятелство

Твърдата подкрепа на Берлин за санкциите е повратна точка за германската политика и истински шок за канцлера

08:45 | 02.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Последната засега среща между Меркел и Путин - на финала на Мондиала в Бразилия на 13-и юли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последната засега среща между Меркел и Путин - на финала на Мондиала в Бразилия на 13-и юли. Снимка: Ройтерс

Три дни след катастрофата на полет MH17 на Malaysia Airlines германският канцлер Ангела Меркел е говорила с  руския президент Владимир Путин. Това в бил 30-ият разговор между двамата, откакто избухна кризата в Украйна, и канцлерът е отправил сериозно послание към събеседника си, твърдят източници на Wall Street Journal, които са били информирани за разговора. „Обади ми се едва когато можеш да се похвалиш с напредък“, е казала Меркел.

Оттогава двамата не са говорили.

Телефонното мълчание представлява пукнатина в една връзка, която бе сред най-важните в европейската геополитика. И освен това показва колко трудно е за Запада да облекчи кризата в Украйна. А ако се вгледаме в по-голямата картина, охладнялото отношение между Меркел и Путин означава и провал на продължилите цели десетилетия усилия на германските и руските политици да сближат двамата бивши врагове от Втората световна война. Преди всичко изглежда, че Путин се е отказал от своя дългосрочен проект, който предвиждаше да направи от Германия своя най-близък партньор в Европа - още едно доказателство за нарастващата международна изолация, която очевидно е готов да приеме. 

Меркел прояви доста търпение към Путин. В резултат на бедствието с MH 17 обаче тя го е загубила, твърди се в правителствените кръгове, защото, въпреки обещанието на Путин да повлияе на бунтовниците в източната част на Украйна, за да се подобри положението, в крайна сметка нищо не се е подобрило. След като досега Меркел винаги се бе опитвала да предотврати бързото ескалиране на западните санкции, сега канцлерът застана зад мерките срещу по-всеобхватни части от руската икономика – макар че в Берлин има съмнения относно тяхната ефективност.

Меркел, спокойният и прагматичен политик, и агресивният Путин вложиха доста усилия за подобряване на отношенията между двете държави. За канцлера случаят представлява една „реална политика“, която излиза извън онова, което доверениците на Меркел описват като хладно отношение към руския президент. И като отношение, белязано от взаимното недоверие. В коалиционното споразумение за голямата коалиция между CSU и SPD през миналата година има и един параграф, който касае "открит диалог и по-тясно сътрудничество с Русия". Двете партии обявиха тогава, че „сигурността във и за Европа може да се постигне само с Русия, а не срещу нея". Дали сега в Берлин си спомнят за този пасаж?

Путин започва своята „чаровна офанзива“ през 2001 г., една година след първото му избиране за президент. По онова време той пристига в Берлин, за да държи в Райхстага една от първите си големи външнополитически речи. По онова време Путин владее перфектно немски, който е научил в годините си като офицер от КГБ в Дрезден през 1980 г. Няколко пъти по време на речта си е бил прекъсват от силни овации, припомня WSJ.

Сергей Доренко, близък до Кремъл радио коментатор от Москва, казва, че Путин гледа на Германия в много отношения така, както и царете, които следват германския пример по отношение на икономическото обновление, административния и техническия прогрес. В сравнение с тях отношенията със САЩ са били направо незначителни, казва Доренко.

Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
dani de vito
преди 9 години
Зад поредния скандал с американския шпионаж излезе ,че Германия е заинтересована да се присъедини с.към БРИКС с посредничеството на Русия .Ха сега ,как да не зариеш с долари шепа националисти да свалят самолет с деца и да пуснеш цялата ултра модерна пропагандна машина срещу Путин ,само и само да си спасиш икономиката за година -две...Щото ако никой не иска долари по света за стоките си ,САЩ няма да са световния полицай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
Hammer
преди 9 години
"Последиците от катастрофата на полет MH17 от 17 юли обаче усилват нарастващата неудовлетвореност в кабинета на канцлера, както и в Министерството на външните работи."Няма как да видя логиката зад последните санкции срещу Русия, както и студените отношения на Меркел към Путин след падането на МН 17. Кога беше проведено разследване, доказващо вината на Русия? Западът наистина има политици с инфантилно мислене, а пропагандната медийна машина с демонизирането на Путин промива наивната публика. Как е възможно някой да бъде признат за виновен без необходимото независимо разследване?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още