IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Путин – краят на едно приятелство

Твърдата подкрепа на Берлин за санкциите е повратна точка за германската политика и истински шок за канцлера

08:45 | 02.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Последната засега среща между Меркел и Путин - на финала на Мондиала в Бразилия на 13-и юли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последната засега среща между Меркел и Путин - на финала на Мондиала в Бразилия на 13-и юли. Снимка: Ройтерс

Дълбоко мъжко приятелство Путин изгражда с Герхард Шрьодер, политикът от SPD, който управляваше Германия в периода 1998 - 2005 г. Бивш германски дипломат в Москва си спомня как двамата са говорили зад затворени врати до късно през нощта. А един от двамата е излизал понякога, за да помоли за преводач, който да помогне с някоя трудна дума.

Интересът на Москва се посреща добре в Берлин. Добрите отношения с Русия са важни за много германци, които са очаровани и жадни за руската култура. Това би гарантирало, че конфронтацията от Втората световна война и Студената война никога повече няма да се повтори. Германската икономика отново открива един недоразвит пазар с много потенциал за продажби за нейните автомобили и машини. А политическата класа все още помни добре „остполитиката“, приближаването на Западна Германия към Съветския съюз, който мнозина считат за важна крачка за края на Студената война.

Когато през миналата година ескалира кризата в Украйна, Меркел влезе в ролята на посредник на отношенията с Кремъл. Тя се опита да се намери обща основа, докато САЩ не полагат и малко усилие в тази насока. Нейното правителство отхвърли американските претенции, че ЕС трябва да приеме по-строги санкции след анексирането на Крим на Русия. Тя също така се опита да смекчи действията на Запада, когато той заплаши, че ще изпрати прекалено конфликтно послание на Путин и Русия.

Меркел показваше загриженост дори към малките подробности. На специалната среща на Г-7 в Хага на 24 март, от която умишлено бе изключен Путин, лидерите на най-важните страни в света обсъдиха мястото, на което трябваше да проведе следващата среща на върха през юни, тъй като срещата на Г-8 в Русия трябваше да бъде бойкотирана.

Френският президент Франсоа Оланд казва, че срещата може да се състои в Нормандия по повод 70-годишнината от навлизането на Съюзническите сили в областта. Но Меркел веднага опонира, че споровете с Русия не бива да засенчват годишните чествания, тъй като смъртта на 20 милиона руснаци по време на Втората световна война играе важна роля за руската идентичност, твърди източник, запознат с въпроса. В крайна сметка Г-7 решава срещата да е в Брюксел.

Редовните опити на Меркел да преговаря с Путин често се посрещат в САЩ с недоволство. Представители на правителството на САЩ се съмняват, че руският президент някога е изпитвал интерес към постигането на компромис в конфликта. Въпреки това колкото по-дълго се проточва кризата, толкова повече расте убеждението на Берлин, че Западът няма друг избор, освен да се опита да привлече Путин на своя страна.

Съветници на канцлера описват Путин както обезкуражаваш партньор. Дори и личната среща с Меркел преди началото на финала на Световното първенство в Рио де Жанейро на 13 юли е била разочароваща. Съветниците са били затруднение да разчетат, дали президентът наистина вярва на твърденията си, Украйна е виновна за кризата, или просто повтаря пропагандата от руските държавни медии.

Последиците от катастрофата на полет MH17 от 17 юли обаче усилват нарастващата неудовлетвореност в кабинета на канцлера, както и в Министерството на външните работи. Сега Берлин обвинява Путин, че не спазва обещанието си да повлияе на сепаратистите да прибегнат до сериозни преговори за прекратяване на огъня. Оттогава Меркел подкрепя санкциите срещу руски банки, контрагенти на отбранителната промишленост и петролния сектор, за които дипломатите на ЕС се споразумяха във вторник.

Тази стъпка е не само повратна точка за германската политика, след като германските канцлери в продължение на десетилетия са работили за подобряване на отношенията с Русия. За Меркел, която е израснала в Източна Германия, и която дължи политическата си кариера на падането на Берлинската стена, този развой е истински шок.

В някои свои кратки бележки по повод честването на 60-тия си рожден ден, който се състоя само няколко часа след катастрофата на MH 17 над източните украински полета, Меркел се замисля за това как би реагирала, ако е била попитана през 1989 г. или 1990 г. дали в Европа може да се случи конфликт, подобен на този в Украйна. „Дори и тогава бих казала твърдо не“, казва Меркел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
dani de vito
преди 9 години
Зад поредния скандал с американския шпионаж излезе ,че Германия е заинтересована да се присъедини с.към БРИКС с посредничеството на Русия .Ха сега ,как да не зариеш с долари шепа националисти да свалят самолет с деца и да пуснеш цялата ултра модерна пропагандна машина срещу Путин ,само и само да си спасиш икономиката за година -две...Щото ако никой не иска долари по света за стоките си ,САЩ няма да са световния полицай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
Hammer
преди 9 години
"Последиците от катастрофата на полет MH17 от 17 юли обаче усилват нарастващата неудовлетвореност в кабинета на канцлера, както и в Министерството на външните работи."Няма как да видя логиката зад последните санкции срещу Русия, както и студените отношения на Меркел към Путин след падането на МН 17. Кога беше проведено разследване, доказващо вината на Русия? Западът наистина има политици с инфантилно мислене, а пропагандната медийна машина с демонизирането на Путин промива наивната публика. Как е възможно някой да бъде признат за виновен без необходимото независимо разследване?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още