IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли хубавото време за пазара на ваканционни имоти?

Пазарът се забавя заради санкциите между ЕС и Русия, наводненията, фалитите на туроператори, но и на фона на рекордната 2013 г.

08:05 | 04.09.14 г. 9
Свърши ли хубавото време за пазара на ваканционни имоти?

Кризата в Украйна и взаимните санкции на Русия и Европейския съюз (ЕС) застигат и пазара на ваканционни имоти в България, който е силно зависим от руските купувачи. Забавяне на сделките и спад на продажбите на руснаци, както и забавяне на ръста на продажбите като цяло се наблюдават във ваканционния сегмент.

Негативните ефекти се подсилват и от фалитите на руските туроператори, защото голяма част от потенциалните купувачи на втори дом у нас първо идват на почивка. Рекордният спад на рублата допълнително свива търсенето, както и засиленият интерес на руснаците към други примамливи дестинации за ваканционни имоти.

Забавянето на пазара донякъде може да се обясни и с рекордната за ваканционния сегмент 2013 г. Същевременно отдръпването на руските купувачи донякъде се компенсира с ръст на търсенето от страна на българи и купувачи от други националности, включително британци, които в годините на кризата изтласкаха българския пазар дълбоко в периферията на вниманието си.

Руският клиент – купувач с мотивация

Инвестиционната компания Грийн Лайф отчита почти двоен спад на огледите на имоти от руснаци през юни и юли заради кризата в Украйна, наводненията, фалитите на туроператори и политическата нестабилност у нас. Като цяло обаче нагласите на руснаците към българския пазар на ваканционни имоти не са се променили. По-скоро от пазара е отпаднала групата на туристите, чиито представители по-рядко пристъпват към сделка - туристите, които идват на море с идеята да погледнат и имот.

На пазара са останали руските клиенти, които са мотивирани да направят сделка, организират пътуването си, след като са направили сериозно проучване на пазара и конкурентните предложения на него, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията.

Най-активните групи руски купувачи на българския пазар са възрастните двойки и семействата с деца, отчитат от Грийн Лайф и Адрес Недвижими имоти.

Въпреки че регистрира спад от 7% на годишна база на сделките с руснаци, агенцията Bulgarian Properties отчита, че те остават най-многобройната група купувачи на имоти по морето – около 80% от всички. Останалите са българи, британци, чехи, французи, украинци, румънци, белгийци и други националности купувачи.

От Грийн Лайф отчитат ръст от 10 на сто на сделките с украинци, които са се оттеглили от пазара на анексирания от Русия Крим. Една част от тези украински купувачи се насочват към България.

Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 9 години
У нас е по-топло и по-евтино от Русия, а и си нямаме Путин. Презастрояването по морето обаче е факт. Няма пречиствателни станции, пътища, паркинги и т.н. Инфраструктурата изостана и се строеше доста мутренски и на гъсто. Сега ще си патим. Охлаждането на пазара не е толкова зле - нека се работи по-качестено. Излизането от кризата ще увеличи и българските купувачи. Забравете за евтино. Евтини панелки в най-крайни квартали само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз нещо не ти разбрах въпроса, ама може да е щото съм си се замислил за някои мои си неща...Какво коментираме точно? Добре-нека да е за 20, не за 15 год. Това ли е проблема? Аз съм написал Черноморието, не Варна, не Бургас. Да не повтарям ТодорТК, ама има цели комплекси по морето, дето са само с едностайни и двустайни жилища. Наистина не разбирам и не виждам противоречие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
todortk
преди 9 години
А правите ли разлика между сграда и имот?Една сграда може да е еднофамилна къща и тогава е един имот, а може да е 20 етажен блок с 200 имота вътре в него. Или пък 8 етажна панелка с 5 входа са приблизително 100 апартамента.Така че съвсем спокойно по морето може да са продадени 500 000 имота, разпределени примерно в 20 000 (или по-малко) сгради
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
moderebov
преди 9 години
+ построени след 1990-та, 20+ години вместо твоите 15: Сградите, построени след 1990 г., са 25.7% от жилищния сграден фонд на об-ласт Варна, 25.3% от сградите на област Со-фия (столица) и 25.0% от сградния фонд на област Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
moderebov
преди 9 години
Нали осъзнаваш че пишеш за България, а не за Турция например?http://statlib.nsi.bg:8181/FullT/FulltOpen/P_22_1_2011_T2_KN1.pdfВ градовете се намират 766 438 сгради, обитавани 641250.Варна 59720, Бургас 69895 - това е достатъчно като статистика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
има повече мнооооого повече от 500 000 по черноморието само, построени последните 15 год. За жалост има повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
или гледай кво яко-няма катастрофа на имотният пазар, имаше балон. Сега си е квото си е. Това си е пазара. Квото би трябвало да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
moderebov
преди 9 години
След свежите глупости за 500 000 руски имота по черноморието (дали има изобщо толкова построени в половин България?) съм готов да прочета всякакви нови глупости тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
От 9 планини вода носим, но не искаме да признаем катастрофата на имотния пазар. Скоро очаквам да се появят и марсианци на родния имотен пазар и те да са двигателят на търсенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още