IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли хубавото време за пазара на ваканционни имоти?

Пазарът се забавя заради санкциите между ЕС и Русия, наводненията, фалитите на туроператори, но и на фона на рекордната 2013 г.

08:05 | 04.09.14 г. 9
Свърши ли хубавото време за пазара на ваканционни имоти?

Ваканционните имоти на морето – има ли опасност от спукването на балон?

„Към момента няма основание да говорим за балонизиране на пазара на морски имоти и за спукване на балон. Напротив, виждаме, че дори и в кризисни периоди интересът е налице и можем да кажем, че ваканционните имоти в България са трайно позиционирани на международния пазар“, коментира оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Подобно мнение отстоява и Калоян Богданов от Адрес. „Спад на сделките с руснаци има, но не е достатъчен, за да говорим за „спукване на балон“. Търсенето се компенсира от купувачи от други националности. Това са купувачи от страни от ЕС, околни страни, както и купувачи от азитските републики и арабския полуостров“, коментира той.

„Не можем да прогнозираме бум, но виждаме, че ваканционният пазар е устойчив. За тази устойчивост допринасят добрите цени на имотите, които се постигнаха през последните години и които ще помогнат за постигане на много добра конкурентоспособност на имотите тук спрямо други европейски пазари“, заключава Стойкова.

Подобрение на отношенията между Русия и Украйна във възможно най-близък план ще доведе и до разведрение на цялостната геополитическа обстановка и възстановяване на търговските връзки, допълва Богданов.

„Санкциите на ЕС към Русия срещат противоречиви реакции в различните страни на ЕС. Русия е един от основните пазари на европейския износ. Страни, които са силно зависими от износа си към Русия, вече изразиха негативна оценка към санкциите. Всичко зависи и от стъпките на руската страна“, посочва той.

Трансформации при търсенето

Привличането на повече граждани на Украйна, Беларус и Казахстан е компенсирало руското „охлаждане“ към ваканционния пазар у нас, посочва Теофил Петров. Компанията му е успяла да запази общия брой на сделките спрямо предходни периоди.

От Bulgarian Properties отчитат ръст на продажбите от 10 на сто през тази година спрямо предишната, като отчитат, че стартиралите нови проекти продължават да се изпълняват по план. Стойкова очаква септември и октомври да бъдат най-силните месеци. „Ръстът се забавя спрямо миналата година, но на фона на обстановката в момента това е доста задоволителен резултат“, коментира тя.

От Адрес отчитат ръст на броя на сделките с български граждани, но наблюдават задържане и спад на извършените сделки с чужденци.

Купувачите се ориентират все повече към имоти от най-ново поколение - ново строителство, даже в процес на строителство, и отделят и по-големи бюджети, допълва Полина Стойкова. Ваканционните имоти над 70 хил. евро се търсят от хора, занимаващи се със собствен бизнес. Тези около 50 хил. евро се търсят от семейства с деца, а имотите до 35 хил. евро се търсят предимно от руски пенсионери, добавя Богданов.

Той подчертава, че е все по-голям интересът и към градските имоти. Причините за това са целогодишно пребиваване, близост до летища и по-високото качество на медицинските услуги в градовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 9 години
У нас е по-топло и по-евтино от Русия, а и си нямаме Путин. Презастрояването по морето обаче е факт. Няма пречиствателни станции, пътища, паркинги и т.н. Инфраструктурата изостана и се строеше доста мутренски и на гъсто. Сега ще си патим. Охлаждането на пазара не е толкова зле - нека се работи по-качестено. Излизането от кризата ще увеличи и българските купувачи. Забравете за евтино. Евтини панелки в най-крайни квартали само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз нещо не ти разбрах въпроса, ама може да е щото съм си се замислил за някои мои си неща...Какво коментираме точно? Добре-нека да е за 20, не за 15 год. Това ли е проблема? Аз съм написал Черноморието, не Варна, не Бургас. Да не повтарям ТодорТК, ама има цели комплекси по морето, дето са само с едностайни и двустайни жилища. Наистина не разбирам и не виждам противоречие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
todortk
преди 9 години
А правите ли разлика между сграда и имот?Една сграда може да е еднофамилна къща и тогава е един имот, а може да е 20 етажен блок с 200 имота вътре в него. Или пък 8 етажна панелка с 5 входа са приблизително 100 апартамента.Така че съвсем спокойно по морето може да са продадени 500 000 имота, разпределени примерно в 20 000 (или по-малко) сгради
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
moderebov
преди 9 години
+ построени след 1990-та, 20+ години вместо твоите 15: Сградите, построени след 1990 г., са 25.7% от жилищния сграден фонд на об-ласт Варна, 25.3% от сградите на област Со-фия (столица) и 25.0% от сградния фонд на област Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
moderebov
преди 9 години
Нали осъзнаваш че пишеш за България, а не за Турция например?http://statlib.nsi.bg:8181/FullT/FulltOpen/P_22_1_2011_T2_KN1.pdfВ градовете се намират 766 438 сгради, обитавани 641250.Варна 59720, Бургас 69895 - това е достатъчно като статистика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
има повече мнооооого повече от 500 000 по черноморието само, построени последните 15 год. За жалост има повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
или гледай кво яко-няма катастрофа на имотният пазар, имаше балон. Сега си е квото си е. Това си е пазара. Квото би трябвало да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
moderebov
преди 9 години
След свежите глупости за 500 000 руски имота по черноморието (дали има изобщо толкова построени в половин България?) съм готов да прочета всякакви нови глупости тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
От 9 планини вода носим, но не искаме да признаем катастрофата на имотния пазар. Скоро очаквам да се появят и марсианци на родния имотен пазар и те да са двигателят на търсенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още