IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да издържи 9 месеца без руски газ?

Според изчисленията газът от Русия ще бъде частично компенсиран с доставки от Алжир и Норвегия

20:39 | 15.09.14 г. 13
ЕС може да издържи 9 месеца без руски газ?

Европейският съюз (EС) може да издържи 9 месеца без доставки на газ от Русия, съобщи руският портал "Вести", позовавайки се на представители на Европейския парламент.

Според изчисленията на евродепутата Яцек Сариуш-Волски газът от Руската федерация ще бъде частично компенсиран с доставки от Алжир и Норвегия. Той припомня, че захранването на 30% от енергийното потребление в рамките на Съюза е осигурявано от Русия.

През цялото време ЕС ще консумира газ от хранилищата си и ще купува газ от алтернативни доставчици от Алжир, Норвегия и втечнен природен газ от САЩ.

"Преди една година бе проведено подобно проучване за отделен случай, ако ЕС пожелае да използва газа като санкция", казва Сариуш-Волски.

В периода януари-март 2014 г. "Газпром" е увеличил газовите доставки за Европа от 1,3 млрд. куб. метра до 46,7 млрд. куб. метра, което е три пъти повече, отколкото към страните от бившия СССР (16-18 млрд. куб. метра), и три пъти по-малко от обема на доставките за руската икономика (около 150 млрд. куб. метра).

Дали ЕС може да получава газ от Русия, но и от други източници? Да, може. Задачата обаче не е много лесна предвид липсата на инфраструктура. Най-скорошният терминал, предназначен за този вид доставки ще бъде пуснат чак през втората половина на 2015 г., изтъква "Вести".

Междувременно през уикенда доставките на природен газ от Русия, Беларус и Украйна се стабилизираха и върнаха до нивото от преди миналата седмица, коментира в традиционния обеден брифинг на ЕК в Брюксел говорителят на комисаря по енергетика в ЕС Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер.

По тази причина и от Комисията предполагат, че причината за намаляване на доставките е техническа, обясни още тя.

От ЕК са били в контакт с полските власти, които са съобщили за нормализиране на нивото на доставките. По тази причина още в петък са били възстановени доставките към Украйна.

Холцнер уточни още, че планираната тристранна среща в Берлин на 20 септември няма да се състои заради отказ от страна на Русия. Комисията работи и ще предложи нова дата, която да устройва всички страни, допълни още тя.

Припомняме, че през миналата седмица Полша спря да доставя газ за Украйна и съобщи за намалени количества природен газ, доставян от Русия. "Газпром" отрече да има промяна в доставките за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Всички ще са на фронта , а останалите в бомбоубежища , където температурата през зимата не достига точката на замръзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Всичко е възможно. Както са е подкарали съвсем скоро ще стигне и до война, така че едва ли на някого ще му е до отопление с природен газ след като няма да има какво да се отоплява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Абе знам, че ги разбираш нещата! Личи ти, че си сериозен анализатор! Вие с Фоньо и още един-двама сте готови за мозъчния щаб на Йотингер! Там се чудят как да минат без руски газ, а то било толкова просто и лесно! Губите си времето тука - бегайте в Брюксел и правете кинти с тези глави, дето ги имате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Като сложиш 30-50% надценка за геполитическия риск на руския газ и той става скъп! В Африка има държави в които работниците са склонни да работят и за 1 долар на ден, но геополитическия риск в тези държави е толкова висок, че не си струва да го поемаш. Много по добре е да наемеш някой за 20-30 долара на ден в по стабилна държава.Бюджета на Русия в момента е много на кантар и трудно биха издържали и 4-5 месеца без приходи от газ и нефт! Не е случайно, че като контрасанкции ограничават вноса, за да имат по малко разходи в твърда валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
А ако газът през ТАР и тази газова връзка идва на цена, с 30-50% по-висока от руския? Тогава какво правим? Или "абе нали им го начукахме на руснаците, на нас и без това ни го рупа мачка!"... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Да руския газ в ЕС е около 25% и всички се надяваме да има алтернатива на доставките от Русия. Например с новия TAP. В момента който TAP започне да се експлоатира а ние се свържем с него през газовата връзка "Комотини-Стара Загора" дотам с изнудването и източването на България през цената на природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Системата пак отряза 80% от поста. Оправете си я, поддръжка.Иначе, обясних на младежа че, само на други източници, цената на газа в ЕС ще скочи още, ще му пострада конкурентоспособността и икономическите показатели...което едва ли ни вълнува, ние не сме в ЕС, а на Луната. Лунатици, налЭ. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
fon,За можене - сигурно може но, въпросът е, какво ще произведе и на каква цена и дали няма да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 9 години
Абсолютно! Щом столетия, че и хилядолетия е издържал без руски газ! Даже може да издържи и съвсем без газ! хахаха...!Губиш си времето тук, момче - казах ти го преди време! Събирай багажа и в Брюксел - чака те голямо бъдеще! Отвори им очите на тези тумбаци там и ще те дават по телевизията наравно с Кристалина! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
deant
преди 9 години
България максимум 4 месеца при мека зима и като махнем туй онуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още