IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд на еврозоната може да поиска от Гърция да се издължи незабавно

Неплащането към МВФ Фондът счита за дефолт и “по някои от заемите, които той е отпуснал”, посочва се в съобщение на институцията

20:05 | 01.07.15 г. 13
Спасителният фонд на еврозоната може да поиска от Гърция да се издължи незабавно

Европейският фонд за финансова стабилност, който предостави заеми за 131 млрд. евро на Гърция, може да поиска от Гърция да се издължи незабавно, заедно с лихвите. Това става ясно от комюнике на спасителния фонд на еврозоната, цитирано от Франс прес, предава БТА.

Фондът ще трябва официално да информира финансовите министри на държавите от еврозоната, че Атина не е погасила дължимия транш към Международния валутен фонд (МВФ). Фондът ще представи и три варианта за действие, тъй като според него неплащането означава дефолт и “по някои от заемите, които той е отпуснал”, посочва се в съобщението

Първият вариант е да се поиска от Гърция да се издължи незабавно с лихвите. Сумата е такава, че Гърция без съмнение няма да може да плати.

Вторият вариант е фондът да се откаже от заемите си, а третият – да се отложат действията на спасителния фонд на еврозоната срещу Гърция за по-късно.

Европейската комисия (ЕК) обсъди тези три варианта и реши да препоръча на държавите членки да не предприемат незабавни действия, а да изчакат изхода от преговорите с Атина, обясни днес заместник-председателят на Комисията, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис. 

Финансовите министри от еврозоната отново провеждат телеконферентно заседание, за да разгледат искането на Атина за нова финансова двугодишна помощ за близо 30 млрд. евро,  припомня АФП. 

МВФ ще се произнесе през идните седмици по депозираната във вторник молба на Гърция за избягване на неплатежоспособност. Следващото плащане, което Атина трябва да направи към Фонда, е в средата на юли, уточни АФП.

Новините около кризата в Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
http://***.mignews.info/zashto-iskat-da-postavyat-gartsiya-na-kolene/ЕЦБ трябва да плати на МВФ от печалбите, които е реализирала от гръцките облигации през 2014 г. На нас ни дължи пари една част от тройката ЕЦБ, Еврокомисия, МВФ, а ние дължим пари на другата част от тройката. Защо те не се разберат помежду си и не прехвърлят парите от единия джоб в другия?Причината Гърция да бъде мачкана с неизпълними изисквания е чисто политическа. СИРИЗА трябва да бъде обезвредена като заплаха за установения ред, Ципрас трябва да бъде спрян и дори ако е възможно отстранен, за да не се превърне в пример за вече готовите да следват същата политика Испания и Португалия, а след това и за Италия и дори за Франция. За перпетууммобилето със заемите на страната си той няма никаква вина "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Трети пример шефът на ЕЦБ Марио Драги през 2012 г. предложи банката да отпуска кредити с ниска лихва (1%) на затруднени страни в Европа, за да не вземат те натоварващи заеми от банките на Германия или Франция (10% лихва) и така, вместо да плащат огромното оскъпяване на дълга, да успеят за определен период да инвестират в реалната икономика и в икономическото си възстановяване. ЕЦБ тогава дори отпусна евтини кредити на 500 банки в еврозоната. Днес Марио Драги удължава само до референдума специалните спасителни траншове за банките на Гърция (за да се компенсират изтеглените пари), но с лимит и ако имат обезпечение. Драги отказва да използва гръцките облигации (3,5 млрд. евро) за изплащане на заемите. А всъщност само от тези гръцки облигации, чийто падеж е на 20 юли, ЕЦБ има печалба 1,9 млрд евро! Финансовият министър Янис Варуфакис направо заяви на 28 юни пред БиБиси: ЕЦБ трябва да плати на МВФ от печалбите, които е реализирала от гръцките облигации през 2014 г. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Вината на Ципрас:http://***.mignews.info/zashto-iskat-da-postavyat-gartsiya-na-kolene/".....вината му е, че иска да спре въртележката на засмукванетоИ прави всичко възможно да договори с кредиторите приемливи и за двете страни условия, които няма да загробят държавата му, включително преструктуриране на дълга. Да напомним, че през 1990 г. Аржентина например успя да договори с МВФ преструктуриране на външния си дълг, като намали разходите на хазната по изплащане на лихвите чрез пускане на дългосрочни облигации с висока доходност за 10 години. Защо нещо подобно да не бъде направено и за Гърция?Но само за последните 6 дни по Ципрас се изсипаха тонове хули. Послушните на банковите властелини медии го обявиха за провалил се, за безотговорен, за популист, хитрец и какво ли не още. На ниво ЕС четири страни са били най-яростни радетели да няма никакви компромиси с Гърция сред тях България, в лицето на Бойко Борисов. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
http://***.mignews.info/zashto-iskat-da-postavyat-gartsiya-na-kolene/"Още един факт шефката на МВФ Кристин Лагард заяви категорично, че няма да чака нито час след 30 юни дължимите от Гърция 1,6 млрд. евро и същия ден ще обяви дефолта й. Тя обаче няма право да обяви дефолт на страната, а процедурите на МВФ за официално обявяване на неплатежоспособността на Гърция отнемат 4 месеца (вж. карето). Лагард отказа тези 4 месеца на Гърция. Да не говорим какъв е размерът на дълга на водещи европейски страни и този на САЩ (125% от БВП), от които никой не иска да връщат парите, както това се иска от Гърция."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Кредиторите поискахаГърция да съкрати публичните разходи, като намали заплатите в държавния сектор и добавките за бедните пенсионери; да повиши пенсионната възраст до 67 години, да не увеличава данъците за най-богатите и да не въвежда за тях 12% еднократен данък, както иска Ципрас; да премахне облекченията за туризма на гръцките острови (от който гръцкият бюджет се прехранва), да повиши ДДС за храните и туризма от 8 на 23 процента. Кредиторите поискаха също да се отменят субсидиите за гориво за фермерите, да се приватизират ударно 12 пристанища и водещи структуроопределящи държавни предприятия, а таванът за данъци върху печалбата на фирмите да е 28, не 29%, както иска гръцкото правителство. И още да се намалят двойно разходите за отбрана чрез съкращаване на армията и орязване на плановете за купуване на нови оръжия. С една дума, от гръцкото правителство бе поискано да зачеркне цялата си програма, с която дойде на власт и да се върне към политиката на Самарас,"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Само един пример кредиторите изискват притиснатата до стената Гърция да има бюджетен излишък над 1% от БВП, Ципрас предлага 0,75%. Всъщност Гърция и в момента постига този излишък в бюджета, което показва, че тя харчи толкова, колкото изработи, което далеч не е постигнато от основните й спасители. Големите държави в ЕС поддържат бюджетен дефицит, който не успяват да сведат дори до разрешените 3% и нямат никакво намерение да подлагат населението си на икономическа бедност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 11
Бате Пешо
преди 8 години
И от Бате Пешо Кредиторите да го духат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
На някои май им се е изчерпало търпението:)Време беше, стига гръцки порнодрами, има и по-важни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
крас
преди 8 години
КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ВСИЧКО КОЕТО ПРАВЯТ КРЕДИТОРИТЕ Е, ЧЕ ЩЕ ПИЯТ ЕДНА ГОЛЯМА ХАЛБА СТУДЕНА ЧЕШМЯНА ВОДА!ГЪРЦИЯ НЕ Е ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО ЧЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЯВАНА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ. В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ЛИПСВА ИНСТРУМЕНТАРИУМ КОЙТО ДА ПОСОЧВА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ С АКТИВИТЕ НА ЕДНА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА!ТАКА, ЧЕ КРЕДИТОРИТЕ И ГО ДУХАТ. ВЪПРОСА ОБАЧЕ Е МНОГО ПО ОСОБЕНКой е длъжника - НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА ГЪРЦИЯ която е акционер в МВФ и дъщерно дружество на ЦЕБ , или ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОДА !!!Запознатите с материята различават тези два НЕЗАВИСИМИ субекта - НБГ и ПРАВИТЕЛСТВОТО Й. Въпроса с активите на НБГ чака своя отговар. Има ли сред тях токсични деривати на долара и ако да колко са те?!ВРЕМЕ Е ЦИПРАС И ВАРУФАКИС ДА ДАДЪТ ОТГОВОР НА ТОЗИ ВЪПРОС!Той е ключов и ясно разграничава отговорностите на субектите единият от които е член на ЕЦБ, а другият е ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ГРЪЦКИЯ НАРОД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
защо трябва да се разплаща с кеш нали има карти с които може да се плаща за стоки и услуги мечтата на банкерите - http://***.investor.bg/evropa/334/a/franciia-zabraniava-plashtaniiata-v-broi-nad-1000-evro-197521/Плащане с карти ще осветли икономиката защото в Гърция е над 30% тоест пари има много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още