IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Биткойнът е твърде нестабилен и уязвим към спекулации

Хората трябва да наясно с рисковете, които крие виртуалната валута, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ

11:13 | 19.07.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Евалд Новотни, изказа предупреждение срещу приемането на биткойна като официално средство за плащане, заявявайки, че цифровата валута не е стабилна и е твърде уязвима към спекулации.

Много правителства по света обмислят как да регулират и класифицират биткойна, чиято стойност се повиши през юни до рекордно високо ниво от малко под 3 хил. долара, припомня Ройтерс.

През април японското правителство призна биткойна като законно платежно средство, като част от усилията за използване на финансовите технологии за стимулиране на икономиката.

„Биткойнът няма онова нещо, което прави една валута добра, а именно – стабилност“, заявява Новотни за австрийския ежедневник Kleine Zeitung в интервю, публикувано в сряда. „Биткойнът е обект на спекулации“, допълва той.

Подобно на останалите виртуални валути биткойнът не е управляван от единен орган като централна банка. Вместо това трансакциите с биткойни се записват на хиляди компютри в целия свят, които поддържат регистрационни файлове и валидират трансакциите – технология, известна като блокчейн.

Напоследък инвеститорите започнаха да смекчават позициите си към технологията в резултат на изключителното ѝ представяне и потенциала да се конкурира със златото и държавни валути като ценен актив.

Цената на биткойна се понижи с 20% спрямо рекорда си от юни, но все още отчита ръст от 245% за последната година.

Макар че централната банка не би забранила биткойните, хората трябва да са наясно с рисковете, казва Новотни.

Биткойнът може да бъде търгуван на борси по същия начин като акции и облигации. Той се превърна в начин за плащане на някои търговци на дребно, както и за трансфериране на средства без нуждата от трета страна.

ЕЦБ извършва „експериментална дейност“ със същата технология, която стои зад биткойна, но има нужда от допълнителни проучвания, преди да обмисли възприемането ѝ, каза Ив Мерш, друг член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Ако помислиш малко ще разбереш. Биткойнът е уникален с това, че е първият в света актив, който не е подвластен на нито едно правителство. Държавата може да ти запорира банковите сметки, да ти конфискува имуществото, да те вкара в затвора, но по никакъв начин не може да ти вземе биткойните. А стабилността ще дойде с времето, когато все повече хора ще осъзнават този факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Биткойн не, блокчейн е технологията, която може да преобърне света на банките.И технологията работи така, че всяка трансакция е напълно проследима защото всеки в мрежата на блокчейна придобива информация за сделката, съответно имаш историята на всяка една трансакция в историята на биткойн, а архивът е с публичен достъп.Валутата ти дава анонимност доколкото твоя биткойн псевдоним е анонимен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Голдмън Закс започват да изграждат своя мрежа за собствена криптовалута, Китайската Централна Банка също така. Биткойн е най-важната технология в света на финансите от изобретяването на дериватите и високочестотната търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
studioaa
преди 6 години
Каква спекула какви 5 лева?? Хората не искат техните транзакции да се проследяват без значение от размера на сумите, не искат и кешовите плащания да се ограничават. Биткойна обезсмисля войната срещу кеша, защото той е електронна валута със свойства дори по-добри от тези на кеша и също е НЕПРОСЛЕДИМ, независим от централни банки и банкери/политици крадци. Това са ОГРОМНИ преимущества...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
предимсто за ... ? спекула ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Това че биткойна не се управлява от централна банка е най-голямото му предимство, а не недостатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Новотни сигурно се шегува, неговото евро е много по-нестабилно и непредсказуемо от биткойна. Да си припомним от 1.60$ на на 1.05$ за няколко кратки години, а биткойна му трябват няколко дни да възстанови загубите, а на еврото 2-3 десетилетия трябват и дори загубите може никога да не бъдат възстановени. Всяка ограничена валута крие много по-малко рискове от фиатните пари, а биткойна е ограничен от 21 милиона валутни единици и количествените улеснения не същестуват за него. Да не говорим, че транзакциите с биткойн са непроследими и е идеално средство за всякакви далаверки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още