IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С новите санкции САЩ целят баланс в търговията с ЕС, смята експерт

Мерките обаче ще скарат двете страни и то в сфера, в която могат да работят заедно, твърди Рем Кортевег

10:23 | 26.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С новите санкции срещу Русия Вашингтон ще опита да подобри баланса в търговските отношения между Европейския съюз (ЕС) и САЩ, твърди анализаторът Рем Кортевег в коментар за EurActiv. Според него Доналд Тръмп иска да да намали сериозния дефицит в търговските отношенията с общността, но вместо да бъдат прилагани нови бариери, експертите в Белия дом са посочили, че САЩ може да продава повече втечнен газ в Европа.

Според анализи на Международната агенция за енергетика през следващите пет години САЩ ще се превърне в третия по големина износител на втечнен газ в световен мащаб.

Към момента продажбите на американски газ в Европа са ограничени заради по-евтиния руски газ и инфраструктурната обвързаност на континента. От февруари 2016 г. досега на Стария континент са влезли само 1 млрд. куб. метра природен газ, тоест едва 2% от планирания капацитет на "Северен поток" 2.

С наложените ограничения пред енергийния бизнес в Европа във Вашингтон се надяват да отворят пътя на втечнения газ и той да стане по-атрактивен. Като източник на суровина САЩ биха се приели добре, защото ще намалят доминиращото положение на "Газпром", пише още анализаторът.

"Северен поток" 2 предизвиква разделение в ЕС и вероятно заради тези проблеми газопроводът никога няма да бъде построен. Фактът, че САЩ диктуват енергийната политика дразни Брюксел. Затова и днес Европейската комисия (ЕК) ще дискутира отговорът на общността.

Според Рем Кортевег ако Тръмп одобри новите санкции, ще увеличи напрежението в отношенията с ЕК, Германия и други европейски държави. Това ще създаде още един източник на трансатлантически търкания и то в сфера, в която ЕС и САЩ могат да работят заедно.

"Това ще бъде просто чудесно за целите на Владимир Путин", заключава анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
да натискат на модифицирания поп корн и на бургерите и да си пасат там говедата.нема кой да им играе по свирката вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Ivan.r
преди 6 години
Това е адска простотия и невероятно цинично едновременно.Да пият една студена диетична кола и да си лягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още