IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

08:45 | 27.09.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност).

Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро.

При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото:

1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов.

2. Европейски банков надзор

3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси.

4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н.

5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 17 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Е да, ама, ще каже Мариянчо, ти сигурно ходиш по скъпи, луксозни ресторанти :-Dмуахахха.Инфлацията я има от 5 години вече и е над 10% в България. Инфлация на качеството. Нея обаче няма да я видиш в публична статистика на евростат ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
На теория да, на практика се решават с изтребители и стратегически бомбардировачи.При такъв референдум радикализираните ислямизирани роми, дето си боцкат свинско по коледа ще ни запалят чергата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 14
mpy_yordanov
преди 6 години
Сега ходя и в Гърция и в ИталияВ ресторант там отиват 40 евро, в София 80 лв. за същото хранене. Там по курорти тук в центъра на София.Каква инфлация, каква разлика? Ако е имало инфлация, значи преди Гърция е била евтина като в Горно уйново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 1
ejko
преди 6 години
Нетипично слаба (но типично пристрастна) статия на Мариян. Че ще има инфлация при преминаване към еврото е абсолютно сигурно. "Официалните данни" за инфлацията в Германия след еврото са ясни - нали тях ги стъкмяват същите институции, които обясняват колко е хубаво еврото... Да не говорим, че при евентуално влизане най-вероятно ще има корекция на настоящия курс на лева към еврото и ще наличните левове ще се конвертират при по-различен курс към еврото (познайте в коя посока)... за което което един-два политически кръга в България бездруго лобират от години. Абе... д.у.п.е да ни е яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Нямат смелост политиците да го направят това :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
one_1980
преди 6 години
е как реши че нещо от 1.2 ще стане на 2 лева (1 евро) в условия на силно конкурентен пазар.и хората ти дадоха пример с други държави и с деноминацията в БГ че няма разлика.да за 20 години от деноминацията има разлика в цените заради развитието на икономиката и ежегодната инфлация, която е в норма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
scott
преди 6 години
аз съм още по-смел мечтетел: курц на присъединеване - 50 лева за ено евро. що ресурс ше се освободи..............малей. се ено си на средата на видоневата зима и парите ти валът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Последните няколко години ни "подготвят" за еврозоната, чрез увеличаване на скритата инфлация в десетки проценти изразяваща се в запазване на цените на стоките и услугите, но драстично спадащо качество (ЕС на две скорости, ли как му казваха ... брюкселските зелки).Понеже евростат не измерва качеството на стоките и услугите, това е скрита инфлация, която не се вижда в публичните статистики. Вижда се само по щандовете на улицата под формата на вече "луксозни" и "био" стоки и услуги.Това е скритата инфлация, в следствие на която цените се доближават до европейските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 6 години
влизане в ерм2, мониторинг 2 години /минимум/ и после консенсус на страните членки да ПРИЕМЕМ ЕВРОТО. НЕМА ДРУГ МЕХАНИЗЪМ.Това, че у момента юнкер некив планове крои, тука му викан явол майне щурмбандгруппен фюрер и повищават градуса на пропагандата на 1000% - не върши работа.Предцтави си, че Данков, да дянков, взема 2 милиарда от здравната каса с ариби: кандидцтване в ерм 2 с естониа! Даже, горката естониа, ни поверва, изсимпатизира, искаше да ни подира ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ КАТ НЕЙНОТО!Е, ЕСТОНИА ПРИЕ ЕВРОТО, НИЕ НЕ СМЕ ЧУЕНКИ НА ЕРМ 2. ТОВА ОТГОВАРЯ 100% НА ВЪПРОСА: ШЕ ЛИ ВРЕЗЕ НЕКЕГА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА.А, да, и тез 2 милиарда беха откраднати от здравната каса................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 11
abdul
преди 6 години
По неграмотна статия скоро не е имало в инвестор.ЕС планова или пазарна икономика е, и каква е разликата между стабилност/прогнозируемост на икономиката и планова икономика?България трябва да запази националната си валута, и още по-добре да се откачи от валутния борд. Така всеки ще има право да избира в какво да си държи парите - ето това се нарича пазарна икономика и това ще определи дали лева ще оцелеее или не. Това е вот на доверие към лева и българската икономика. Това е вот на доверие към българските политици.Винаги е добре, за една суверенна държава сама да определя валутната и паричната си политика. Ако случи на кадърни политици - още по-добре, ако ли не, бързо ще серазбере - свободата на валутната политика катализира политическите процеси (било то добри или лоши), като лошите и алчни политици много бързо напускат сцената волно или неволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още