IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът сезира ВКС за такса "сградна инсталация"

Мая Манолова е поискала и обявяването на наложени юрисконсултски такси за неизвършена услуга за незаконни

10:28 | 02.02.16 г. 1
Омбудсманът сезира ВКС за такса "сградна инсталация"

Омбудсманът Мая Манолова е сезирала Върховния касационен съд (ВКС) относно сградната инсталация в топлофицирани сгради за хората, които са се отказали от услугата. Това съобщи Манолова в ефира на „Нова телевизия“.

Има противоречие в два закона по казуса – Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката. Според Закона за защита на потребителите непоискана услуга не се заплаща. В преходна разпоредба на този закон обаче е записано, че когато има противоречие между два закона, се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите, посочи омбудсманът.

„Има съдебна практика, има три решения, влезли в сила, когато исковете на „Топлофикация“ са отхвърлени, когато клиентът се е отказал от услугата, но въпреки това са му начислени тези такси“, каза Манолова.

Според нея вече има готовност за законодателни промени да се премахне тази такса.

Тя ще сезира и Конституционния съд относно налагането на юрисконсултските такси на монополни дружества и държавни предприятия, които не са направени. Те не трябва да бъдат събирани, заяви Манолова.

В отчет на своите първи 100 дни на поста Манолова посочи, че близо една трета от жалбите до институцията – 880, са свързани с монополните дружества – топлофикации, електроразпределителни дружества, мобилни оператори, кредитни институции и т.н.

Тя призна, че първият й противник е Топлофикация София и ще се бори срещу налагани от нея такси и недобросъвестни практики като например юрисконсултското възнаграждение в размер на 300 лева, които дружеството налага при водене на дело срещу длъжници. „Това е злоупотреба с право“, убедена е тя.

В допълнение топлофикационното дружество няма практика да уведомява своите длъжници, преди да премине към принудително събиране на задълженията си.

През 2015 година Топлофикация София е завела 15 хил. дел, а таксите за юрисконсултски услуги, които са в размер на 300 лева за дело са отивали за закупуване на природен газ, уточни още омбудсманът. 

Манолова беше категорична, че жалби получава само срещу "Топлофикация София" и само в столицата има такса сградна инсталация. В останалите градове има индивидуални договори с абонатите. 

Според нея решение на проблема ще дойде с по-ефективното производство на "Топлофикация София", промяна на инсталацията - от вертикална на хоризонтална, и с премахването или налагането на минимален процент сградна инсталация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Всички водещи телевизии обръщат повече или по-малко внимание на престъпническият рекет на топлофикация и дават щедро трибуна на възмущението на мая Манолова... но ЗАЩО нито една телевизия не се "досеща" да покани в студиото си т.нар. "кмет" на София - лицето йорданка фъндъкова, за да даде обяснение за тия издевателства? Топлофикация не е ли общинска фирма? КОЙ отговаря за безобразията и тогава - не е ли тая самоковска ***, барабар с всички мишкуняци-общинари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още