IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще начислява такса при IPO-та само ако бъдат успешни

Промяната влиза в сила от 13 ноември и цели улесняване на процеса при първоначално пласиране на акции през борсата

13:53 | 13.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българска фондова борса - София АД (БФБ) ще начислява такса при първични публични предлагания (IPO) само ако бъдат успешни, а не както досега - при заявяване на интерес за листване от страна на инвеститорите, съобщават от пазарния оператор. Промяната влиза в сила от днес, 13 ноември.

Това е факт, след като БФБ - София прие промени в тарифата за таксите си, „водена от желанието максимално да улесни процеса по първично публично предлагане“, гласи прессъобщението.

„От сега нататък при първоначално пласиране на акции през борсата променливата част от дължимата такса ще се начислява единствено при успех на IPO-то“, пише още там. Таксата беше 0,075% от стойността на сделката, но не по-малка от 1 лв.

„Промяната на начина на калкулиране на таксите е сериозно облекчение за всички групи инвеститори особено при записване за по-големи суми, тъй като разходите вече ще възникват единствено при успех на предлагането. Борсата предприе тази стъпка с убедеността, че така ще подпомогне процеса по набиране на капитал“, коментира изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

Мярката е част от инициативите на БФБ-София за повишаване на разпознаваемостта на капиталовия пазар и привличане на нови емитенти. Тя улеснява и участието на институционалните инвеститори в публични предлагания, провеждани извън регулиран пазар, тъй като в момента за това съществуват редица ограничения, посочват от пазарния оператор. Промените са съобразени и с позицията на Българската асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

Така за компаниите, които искат да наберат капитал през борсата, ще останат първоначалните разходи към инвестиционния посредник (за изготвяне на проспект, например), за други консултантски услуги (например правни, които посредникът не може да осигури) и към Комисията за финансов надзор.

Например, КФН събира такса от 900 лв. за потвърждение на проспект за публично предлагане на ценни книжа, ако емисията е до 200 хил. лв., и 900 лв. + 0,1% за разликата над 200 хил. лв., но не повече от 5 000 лв., ако емисията е над 200 хил. лв. Ако проспектът за IPO-то трябва да се допълва, се плаща допълнително.

Всеки нов емитент на БФБ обаче трябва да плати и такса за допускане до търговия, която е различна в зависимост от сегмента, дейността на дружеството (дали е АДСИЦ или не), финансовия инструмент (дали се емитират акции или облигации). След листването и допускането до търговия се дължи и такса за поддържане на регистрацията. Пари се дължат и на КФН за общ финансов надзор и на Централен депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още