IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп придобива дейността на Кю Би И в България и Румъния

Сключените застрахователни полици на Кю Би И ще бъдат прехвърлени към Евроинс след получаване на съответните регулаторни одобрения

09:26 | 04.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Евроинс Иншурънс Груп придобива дейността на Кю Би И в България и Румъния

Евроинс Иншурънс Груп АД придобива дейността на Кю Би И (QBE) в България и Румъния, съобщи Еврохолд България АД чрез Бюлетин Investor.bg. Еврохолд България е основен акционер в Евроинс Иншурънс груп АД, което от своя страна е мажоритарен акционер в ЗД Евроинс АД.

Евроинс Иншурънс Груп оперира в Централна и Източна Европа. Компанията има около 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и персонал от над 1100 служители.Само преди два месеца Евроинс придоби и бизнеса на Интерамерикан в България.

КЮ БИ И извършва дейност на българския застрахователен пазар от 1999, когато установява клон на базирания в Лондон “КЮ БИ И Иншурънс (Юръп) Лимитед”. Компанията извършва директен и презастрахователен бизнес, чрез своята централата в София и агенции в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Брутните премии на Кю Би И в България са за 7,9 млн. лв. през 2011 г., след 10,8 млн. лв. за 2010 г. Печалбата за 2011 г. е 2,7 млн. лв., а за 2010 г. е 2 млн. лв. През 2008 г. брутните премии са били за 15,7 млн. лв.

Няма данни за 2012 и 2013 г., тъй като дружеството оперира в България чрез клон и не публикува информация, като последната е отчет в уеб страницата му за 2011 г.

Основната част от застраховките е фирмено имущество с дял около 75%, следвано от помощ при пътуване, домашно имущество, отговорности и други.

Сключените застрахователни полици на „Кю Би И” в България и Румъния ще бъдат прехвърлени към „Евроинс” АД след получаване на съответните регулаторни одобрения. „Кю Би И” ще продължи да подкрепя българския и румънския застрахователен пазар като предоставя презастраховане на клиентите на „Евроинс” АД. Двете компании ще работят съвместно с цел да осигурят плавно прехвърляне на бизнеса и да поддържат без прекъсване високото ниво на обслужване към клиенти и брокери.

По повод сделката, главният изпълнителен директор на „Кю Би И” Европейски Операции Ричард Прайс заявява: „Нашето решение за прехвърляне на застрахователния ни бизнес в България и Румъния е в резултат на стратегически пазарен анализ. Споразумението ни с „Евроинс” АД, един от водещите застрахователи и на двата пазара, е гаранция, че както брокерите, така и нашите клиенти ще запазят директния си достъп до местен застраховател. Също така, на нашите служители ще бъдат предоставени нови възможности за кариерно развитие със присъединяването им към екипа на „Евроинс” АД.“

Кирил Бошов, Председател на Съвета на директорите на „Евроинс Иншурънс Груп“ коментира: „Придобиването на застрахователният портфейл на „Кю Би И” е в съответствие със стратегията на нашата застрахователна група за засилване на доминиращата позиция на регионален пазарен лидер. В резултат на сделката, „Евроинс” АД ще увеличи дела на немоторни застрахователни продукти в своят портфейл и чрез добре развитата си клонова мрежа ще може да предоставя една пълна гама застрахователни продукти към все по-широк кръг от клиенти. Радваме се и че Управителят на „Кю БИ И” – клон София, Румяна Бетова, ще се присъедини към екипа на „Евроинс” АД като Изпълнителен директор.“

„Кю Би И“ Иншурънс Груп притежава кредитен рейтинг А+ от Standard & Poor’s и е един от водещите в света международни застрахователи и презастрахователи с дейност във всички ключови пазари и с над 16 000 души персонал. Акциите на „КЮ БИ И“ се търгуват на Австралийската фондова борса. За годината, приключваща на 31 декември 2012, брутният премиен приход на Кю Би И е в размер на 18,4 млрд.щ. долара.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Да видим, акционерите на ЗД Евроинс АД, ще усетим ли позитиви от това разрастване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още