IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите борси в България, Македония и Хърватия ще интегрират пазарите си

Трите борси създадоха обща компания със седалище в Скопие, която ще създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа

11:43 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Фондовите борси в България, Македония и Хърватия ще интегрират пазарите си

Фондовите борси на България, Македония и Хърватия основаха обща компания със седалище в Скопие, съобщиха от БФБ-София. Целта на компанията е да създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези три пазара.

Чрез създаването на единна точка за достъп, членовете на всяка от трите борси ще имат възможност да подават поръчки за изпълнение към членовете на останалите посредством стандартен интерфейс. Сетълментът на всички сделки, сключени по този начин, ще се осъществява по досегашния ред, тоест – по сметки в местните депозитарни и клирингови институции, се посочва в съобщение на сайта на борсата. Проектът е с финансовата подкрепа на Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Ние обмисляме от известно време възможността да подобрим видимостта и ефективността на нашите пазари и този модел на сътрудничество се очерта като логично решение. Щастливи сме, че Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да подкрепи проекта с донорски средства, с които тя разполага и са предназначени за развитие на пазарна инфраструктура. Ние вярваме, че подписването на първото споразумение за безвъзмездна помощ трябва да бъде финализирано до няколко седмици и сме близо до окончателния текст на документа”, каза Ивана Газич, председател на управителния съвет на Загребската фондова борса.

„Това сътрудничество ще позволи на инвеститорите да достигат пазарите по по-лесен начин и се надяваме, че и други регионални борси ще се присъединят към проекта в бъдеще”, коментира Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса.

„Привличането на интереса на инвеститорите на регионална база е това, към което и ние се стремим. Облекчени процедури, ефективност и включване на всички страни гарантират успеха на този проект”, посочи Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София.

Следваща стъпка от проекта е да се внедри технологично решение, което да осигури извършването на поръчките. Плановете са това да се случи през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още