IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие в "черната кутия" на Албена

При толкова силен сезон печалбата на компанията не е задоволителна

17:35 | 01.02.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp; Снимка: Албена АД</p>

  Снимка: Албена АД

2016 г. премина при "Албена" АД под знака на три съществени събития. Първото е „по-силният туристически сезон“, за което министърът на туризма Николина Ангелкова не спря да ни информира. Второто е сливането с Албена инвест холдинг АД, а третото, но не и по ефект, е продажбата на Екоплод АД, от която Албена АД спечели 6,69 млн. лв. В допълнение от продажбата на акции в Албена инвест холдинг АД бе генерирана печалба от 1,57 млн. лв., а общата печалба от продажбата на дялове възлиза на 8,26 млн. лв.

На този фон печалбата преди данъци за 2016 г. на Албена АД е 17,3 млн. лв., при повишение с 5,12 млн. лв. на годишна база. Ясно се вижда, че без приходите от продажби на дялове в Екоплод ЕООД и акции в Албена инвест холдинг АД, печалбата щеше да намалее.

Ако не бяха печалбите от продажби на акции и дялове, печалбата на дружеството преди данъци щеше да е 9 млн. лв. - спад с 3 млн. лв., или 25%, спрямо 12,2 млн. лв. за 2015 г.

Това понижение се случва въпреки повишения с 94 хил. броя нощувки (8%) през 2016 г. Повишението на приходите от продажби на стоки и на услуги е с по 12% до съответно 42,5 млн. лв. и 32,4 млн. лв.

Ерго - има силен туристически сезон по отношение на нощувките и на приходите, но печалбата я няма.

Освен че продаде дяловете в Екоплод и акциите в Албена инвест холдинг и получи пари, с които намали задлъжнялостта си, Албена АД получи и пари от вливането на Албена инвест холдинг АД, което бе „банката“ в групата на Албена и кредитираше всички останали. Екоплод ЕООД притежава земя в Добруджа, като реално продажбата на Екоплод АД е продажба на земеделска земя, която Албена АД е купила в далечното минало като начин за задоволяване на нуждите си от плодове, зеленчуци, зърнени храни и други.

Последният отчет на Албена инвест холдинг (към 30 септември 2016 г., точно преди вливането в Албена АД) показва задължения за едва 1,8 млн. лв. Текущите активи са за 4,12 млн. лв. (от които 1,7 млн. лв. парични средства) и 2,2 млн. лв. вземания от свързани лица. Освен това Албена инвест холдинг АД беше дала и други 8,2 млн. лв. на свързани лица, но дългосрочно. Иначе казано - холдингът беше кредитирал групата с 10,4 млн. лв.

Обратното - Албена АД е задлъжняла. Но основно поради продажбата на Екоплод и поради вливането на АИХ нетният дълг на Албена АД намалява до 46,8 млн. лв. в края на 2016 г., спрямо 68,1 млн. лв. в края на 2015 г. Намалението е с 21,3 млн. лв.

В отчета си за 2016 г. Албена АД е извела като акцент намаляването на задлъжнялостта си до 9% от активите в края на 2016 г., спрямо 14% в края на 2015 г. Общите активи достигат внушителните 534,7 млн. лв.

Печалба от само 9 млн. лв. при активи от 534,7 млн. лв. е едва 1,69% възвращаемост на активите. Това е силно притеснително. Може би зад тази ниска рентабилност се крият клишетата, известни на всички, като „в България идват бедните туристи“, „сезонът е изключително кратък, няма и 3 месеца, за разлика от над 4 месеца в Гърция и Турция“, „няма квалифициран персонал, качеството на туристическият продукт е ниско“....

А сега накъде?

Надеждите са Албена АД да използва ниските нива на задлъжнялост, за да строи по-висококачествени хотели. Вече бе построен петзвездният хотел Фламинго Гранд, а за 2017 г. се планира да отвори врати новият петзвезден хотел Парадайс Блу (на мястото на съборените хотели Доростол и Камелия). Така Албена АД ще се опита да привлече „по-богати туристи“. Но дали богатите руснаци ще изберат Албена пред Монако и френската Ривиера?  

Според някои анализатори Албена АД трябва да изтегли големи кредити и да обнови хотелите си наведнъж, а не както прави сега - с бавни темпове постепенно и в продължение на вече 20 години. Но това носи голям риск и не е сигурно дали ще бъдат привлечени по-платежоспособни туристи. Опитът за препозициониране може да е неуспешен, включително и защото зависи от имиджа на България като цяло.

Да се надяваме, че „въздухът“ под формата на по-ниска задлъжнялост ще позволи на Албена АД да направи печелившите инвестиции.

Акциите на Албена АД поскъпват с 31,58% в последните 12 месеца до 61,2 лв. за акция и 261 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,45 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на Албена АД.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
INSIDER-A
преди 7 години
Или просто крадат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
INSIDER-A
преди 7 години
Или просто крадат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
vida
преди 7 години
Е сега... 10 годишните немски облигации бяха на отрицателна доходност през една част от годината... пък и защо г-жа Петкова носителка на "Мистър Икономика" дето е в управленито не вземе да му разясни на г-н Станев що е туй доходност и има ли почва в Албена... че да не вземат хората да си помислят че ниската доходност е поради нейна вина... пък може да е и по нейна вина... кой знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
djorkaef
преди 7 години
От прочетеното в статията достигнах само до един важен комлексен извод. И той е, че Албена "плува" перфектно на база на политическото и икономическото положение на България, на база условия на бизнес в страната и реални пазари. Албена и още няколко икономически групи са един малък оазис в затъналата ни в тиня България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Само един Господ знае какво се случва в тази черна кутия кои са собствениците и кои управлява кораба Може би Б С П като доиде на власт ще направи пълна ревизия на тези масови приватизации както и на великата Р М Д на Костов Нали Нинова обеща СПРАВЕДЛИВОСТ И ВЪЗМЕЗДИЕ Сега е момента Както личи след няколко месеца ще управлява Б С П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
osoitza
преди 7 години
А може би просто пестиот данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още